3 „nezdravé” potraviny, které vám ve skutečnosti neškodí

Četli už jste na internetu ten zaručený článek o tom, jak nás některé potraviny pomalu a jistě zabíjejí? My taky. A naštěstí víme, že ne všemu, co si přečteme na internetu, můžeme věřit.

Stejně jako oheň, také internet je dobrý sluha, ale špatný pán. Přistupujeme-li k tomu, co na něm najdeme, s rozmyslem, může se stát skvělým rádcem v mnoha oblastech života, ovšem přestaneme-li dávat pozor, můžeme se spálit.

V oblasti jídla a zdravého životního stylu to platí dvojnásob. Které potraviny mají na internetu špatnou pověst, přestože si to vůbec nezaslouží?

1. Vejce a strašák cholesterol

K málokteré potravině se internet (a někteří lékaři) po dlouhá léta chovali tak nespravedlivě jako právě k vajíčkům. Vejce měla údajně způsobovat civilizační nemoci, obezitu a vysoký cholesterol.

Právě vejce totiž byla dlouho označována za hlavního viníka našeho zvýšeného cholesterolu. A zřejmě se tomu nemůžeme ani divit – pravdou je, že jedno vejce obsahuje přibližně 200 mg cholesterolu, tedy dvě třetiny naší celkové doporučené denní dávky.

S příjmem cholesterolu je to ale o něco složitější. Pouze velice malá část cholesterolu, který zkonzumujeme, totiž putuje do krve. Ten zbytek musí „vyrobit“ naše játra.

Ta přitom množství vytvořeného cholesterolu přizpůsobují tomu, kolik cholesterolu přijmeme ve stravě. Jednoduše řečeno: pokud cholesterolu jíme málo, játra ho vyrobí více, pokud ho naopak jíme moc, játra jeho výrobu omezí.

Je zřejmé, že celková hladina cholesterolu v našem těle tak s jeho příjmem nemusí téměř vůbec souviset. Samozřejmě přitom platí, že máte-li s vysokým cholesterolem problémy, měli byste být v konzumaci vajec střídmější.

Proč jíst vejce?

Vejce mají celou řadu příznivých účinků: obsahují vitaminy, jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, obsahují zdravé nasycené tuky a navozují výrazný pocit sytosti, což oceníte především tehdy, snažíte-li se zhubnout.
ČTĚTE TAKÉ: Vejce v hlavní roli. 9 osvědčených rad našich babiček

2. Kokosový olej a nezdravé” tuky

Kokosový olej je naprostý unikát. Obsahuje neuvěřitelných 92 % nasycených mastných kyselin (pro srovnání: olivový olej jich obsahuje kolem 20 %). Jenž právě nasycené tuky dodnes mnoho internetových článků označuje za původce obezity nebo srdečních chorob.

Jde o jeden z největších omylů v dějinách výživy vůbec. Ze strachu, že „po tucích budeme tuční”, jsme je před pár desetiletími téměř vyřadili ze svého jídelníčku, což mělo fatální dopad na nás všechny — chybějící tuky jsme nahradili sacharidy, což vedlo k největší epidemii obezity v dějinách lidstva.

Tuky jsou totiž společně s bílkovinami a sacharidy jednou ze tří hlavních makroživin. Jako takové jsou naprosto nezbytné pro správné fungování našeho těla: podporují funkci buněk a celého hormonálního systému a naše tělo je potřebuje k tomu, aby dokázalo správné využít některé vitaminy, zodpovědné například za kvalitu vlasů a pleti.

Proč používat kokosový olej?

Kokosový olej pomáhá zvyšovat hladinu “dobrého” cholesterolu a snižovat hladinu toho “špatného”. Brání vzniku krevních sraženin, a tedy slouží také jako prevence proti infarkt nebo mozkové mrtvici a v neposlední řadě pomáhá při redukci váhy: déle se tráví a dodává tělu energii postupně.
ČTĚTE TAKÉ: 4 tipy pro zdravé vaření. Nemusíte se vzdát ani řízků

3. Pečivo, „bílý zabiják”

Pečivo samo o sobě vám neškodí. To, co tělu neprospívá, je bílá mouka, ze které se dnes většina pečiva vyrábí. Nadváha a obezita, problémy s trávením, tvorba plísní v těle, často diskutované „pšeničné břicho“, ale třeba i zhoršující se kvalita naší pleti - za to všechno je spoluzodpovědná právě bílá mouka.

Ta se totiž vyrábí z pšenice očištěné od svrchního obalu zrna i od klíčku. Všechno dobré, co obilniny obsahují, tak zmizelo: bílá mouka je bez vlákniny, vitamínů, tuků i minerálů.

Další problém představuje samotná pšenice. Ani ta už totiž není co kdysi. Potravinářské společnosti ji tak dlouho šlechtily, aby odolávala plísním a rychleji rostla, až vznikl dnešní hybrid: její výživová hodnota je téměř nulová, co ale umí výborně, je „zalepit“ naše střeva.

ČTĚTE TAKÉ: Jak na domácí chléb bez pekárny? Rady pro úplné začátečníky

Proč nezanevřít na pečivo

Pokud jste se rozhodli skoncovat s bílou moukou, první náhradou, po které sáhnete, pravděpodobně bude mouka celozrnná. Vyrábí se jak z pšenice, tak z jiných obilovin, od té klasické „bílé“ se ale zásadně liší – při jejím mletí nedochází k odstranění vnější části zrna jako u mouky bílé.

Celozrnné výrobky jsou proto bohaté na minerální látky, vitaminy a vlákninu. Jako bonus mají i nižší glykemický index, a my po nich nejsme tak brzy hladoví jako po výrobcích z klasické mouky.

Osvědčené zdravé recepty

420 min.
Sušená rajčata naložená v oleji Když máte velkou úrodu rajčat a už nevíte co s nimi..sušená jsou vynikající nejen do těstovin
60 min. 1
Cizrnový hummus Cizrnový hummus - výborná, zdravá pomazánka z cizrny
10 min. 1
Souvlaki s pečenou bramborou a tzatziki Jedna z variant populárního řecké špízu, velmi snadného na přípravu
10 min. 1
Tagliatelle s lososem a rukolou Snadná a chutná úprava těstovin s lososem
15 min. 1 1
Špaldové muffiny s dýňovým pyré a drobenkou Buchtičky, které na sklonku podzimu nemůžete vynechat. Díky dýni vláčné, díky koření a pomerančové kůře extravagantně voňavé.
Předchozí článek:
Pohanková mouka, záchrana před cholesterolem i pšeničným břichem
Další článek:
Jídlo, které ochladí. Tradiční čínská medicína pomůže (nejen) v létě