3× jednoduchá domácí zmrzlina. A bez zmrzlinovače!

Máloco dokáže v horkém letním počasí osvěžit tak dobře jako zmrzlina. Pokud si ji navíc vyrobíte doma, ušetříte peníze a namícháte si ji přesně tak, jak máte rádi.

Většina receptů na domácí zmrzlinu vyžaduje zmrzlinovač, se kterým snadno vytvoříte dokonale hladký krém, v němž se nebudou tvořit hrudky ani ledové krystalky.

Má ale i řadu nevýhod: není nejlevnější, je neskladný a ten domácí navíc pracuje dost pomalu. Zkuste to proto bez něj. Máme tu pro vás tři recepty, ke kterým zmrzlinovač nepotřebujete, a přesto se zdravě (a jednoduše) osvěžíte.

Domácí jahodová zmrzlina

Co potřebujete: kilo mražených jahod, čerstvou mátu, jogurt řeckého typu a výkonný mixér.

Jak na to: Všechny ingredience důkladně rozmixujte, pokud chcete, doslaďte ještě trochou cukru. Nechte vychladit a před podáváním dozdobte ještě další trochou čerstvé máty.

Domácí vanilková zmrzlina

Co potřebujete: 200 g cukru moučka, 250 ml smetany ke šlehání, trochu mléka, vanilkový lusk, vanilkový cukr, sedm žloutků.

Jak na to: Žloutky utřete s oběma cukry do světlé pěny. V mléce smíchané se smetanou povařte vanilkový lusk, pak přeceďte do žloutkové pěny a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Hotovo!

Domácí čokoládová zmrzlina

Co potřebujete: 150 ml smetany ke šlehání, trochu cukru, 100 g čokolády na vaření, 250 ml plnotučného mléka, 30 g kakaa.

Jak na to: Mléko s cukrem přiveďte k varu, pak do něj zamíchejte nalámanou čokoládu a kakao. Už nevařte, jen míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Až bude tento základ chladnout, ušlehejte smetanu, tu pak opatrně vmíchejte do zchladlého základu. Nechte přibližně na pět hodin zamrazit, občas směs promíchejte.

Dobrou chuť :-)

ČTĚTE TAKÉ: Studená polévka chutná i osvěží. Uvařte si ji doma
 
Na co si dávat pozor, kupujete-li klasickou balenou zmrzlinu? Jednoznačně čtěte složení. Kvalitní zmrzlina by neměla obsahovat žádné rostlinné tuky, naopak by měla být plná ovoce, tvarohu, jogurtu nebo smetany. Pozor si dávejte obzvlášť na zmrzliny, které obsahují palmový olej a nejrůznější éčka, barviva a konzervanty.
Předchozí článek:
Studené polévky chutnají i osvěží. Uvařte si gazpacho, tarator i nejslavnější pórkový krém na světě
Další článek:
Jak na domácí chléb bez pekárny? Rady pro úplné začátečníky