4 nebezpečné mýty o pečivu. Nenaletěli jste také?

Snídáme ho, obědváme, večeříme. Pečivo je neodmyslitelná součást našeho jídelníčku, a přesto o něm a jeho vlivu na zdraví víme stále až překvapivě málo. Není divu, že jednoduše naletíme trikům, které na nás přichystali obchodníci i internet.

Nemusí se vařit, rychle nás zasytí a zachraňuje rodinné večeře, když se nám zrovna nechce vařit. Opravdu ale víme, co jíme? Zaměřili jsme se na čtyři nejrozšířenější mýty o pečivu, které maří naši cestu za zdravím i vysněnou postavou.

Mýtus č. 1: Cereální = celozrnné

Pokud hlídáte, co vkládáte do nákupního košíku, a poctivě čtěte údaje na etiketách potravin, pojem „cereální“ určitě nevidíte poprvé. Ovšem nenechte se zmást – se slovem „celozrnný“ nemá, navzdory rozšířenému přesvědčení, společného vůbec nic. „Cereální“ je jen jiné označení pro jakýkoliv výrobek z mouky.

Jednoduchý přehled: jak se vyznat v nabídce pečiva?

Celozrnné pečivo: Vyrábí se z celozrnné mouky. Pro její přípravu je potřeba celé obilné zrno a vůbec při tom nezáleží, zda se jedná o zrno žitné, pšeničné, nebo jiné. Celozrnné pečivo musí obsahovat aspoň 80 % celozrnné mouky.
Vícezrnné pečivo: Minimálně z 5 % obsahuje jiné obiloviny než pšenici a žito (nejčastěji jde o luštěniny a olejniny). To, že je výrobek vícezrnný, rozhodně neznamená, že musí být i celozrnný.
Pšeničné pečivo: Klasické „bílé“. Rohlíky, běžný chléb, sladké koláče a vdolky. Našemu tělu téměř nic nepřináší, v rámci zdravého jídelníčku ho proto pokud možno omezte.
Žitné pečivo: Má více vlákniny, vitamínů a minerálů než pečivo pšeničné, tedy než klasické „bílé“.
Pšenično-žitné a žitno-pšeničné: Vyrábí se ze směsi pšeničné a žitné mouky. Pokud vám klasické žitné nebo celozrnné výrobky nechutnají, zkuste tohle. Ale pozor – vybírejte raději pečivo s označením „žitno-pšeničné“, má větší podíl žitné mouky.
Grahamové pečivo: Vyrábí se z celozrnné mouky, jejíž součástí jsou také pomleté otruby. Vyniká vysokým podílem vlákniny, účinně tak pomáhá pročistit naše střeva.
 

Mýtus č. 2: Co je tmavé, to je zdravé

Že bychom měli na talíř zařadit celozrnné pečivo, nám výživoví poradci říkají už roky. Ovšem od teorie k praxi je dlouhá cesta. Skutečné celozrnné pečivo totiž v regálech obchodů často vůbec nepoznáme.

I když si mnoho lidí myslí, že „tmavé“ automaticky znamená i „zdravější“, ve skutečnosti výrobci většinu takzvaného tmavého pečiva pečou z obyčejné pšeničné mouky. Tmavší barvu při tom vytvářejí uměle: buď přimícháním části otrub, nebo přidáním karamelu a melasy. I když tmavé pečivo neobsahuje větší podíl zdraví prospěšných látek než pečivo bílé, jeho energetická hodnota tak může být dokonce ještě vyšší.

Nechcete-li starému triku s dobarvováním znovu naletět, rada je jednoduchá: pečlivě kontrolujte údaje o složení pečiva a hledejte označení „celozrnné“, případně „žitné“.

ČTĚTE TAKÉ: Bílá mouka = bílý jed? Jak se z mouky stal neviditelný zabiják

Mýtus č. 3: Celozrnného pečiva mohu sníst, kolik chci

Zařadili jste do svého jídelníčku celozrnné pečivo a to, jak vypadá obyčejný bílý rohlík, už si skoro nepamatujete. Přesto se vám nedaří zhubnout. V čem je problém? Řešení může být až překvapivě jednoduché – možná ho prostě jíte moc.

Že je pečivo celozrnné, totiž ještě vůbec neznamená, že je i dietní. Naopak. Díky tomu, že do něj výrobci často přidávají sójové boby nebo nejrůznější semínka, může mít dokonce vyšší energetickou hodnotu než bílé pečivo. Jíst ho po kilech tedy rozhodně nedoporučujeme.

Dobrá zpráva ale je, že celozrnné pečivo je mnohem sytější než to bílé. Jinými slovy: nemusíte ho sníst tolik, abyste zahnali hlad. Může za to vláknina, kterou celozrnné výrobky obsahují a která rychleji navodí pocit sytosti.

Chcete-li si to ověřit sami na sobě, udělejte pokus – jeden den si k snídani dejte plátek celozrnného chleba a druhý den stejný plátek obyčejného pšeničného. Rozdíl v pocitu sytosti bude obrovský.

Mýtus č. 4: Chci-li zhubnout, musím na pečivo zapomenout

Na první pohled to dává smysl. Pokud má pečivo – ať už běžné, nebo celozrnné – vysokou energetickou hodnotu, mohu ho vynechat, snížit tak kalorický příjem a hubnutí mi půjde samo. Že vás už něco podobného taky napadlo? Tak pozor. Jedná se o velice nebezpečný mýtus.
ČTĚTE TAKÉ: Proč máme chuť na nezdravé jídlo a čím ho nahradit. Velký přehled
 

Celozrnné pečivo je jedním z důležitých zdrojů takzvaných komplexních sacharidů. Snížíte-li radikálně jejich příjem, dojde k úbytku svalové hmoty a vody vázané na svalový glykogen. Tuky vám ovšem zůstanou. Váš metabolismus se navíc kvůli úbytku svalové hmoty zpomalí a začne do zásob ukládat daleko víc dřív.

Chcete-li i přesto konzumaci pečiva z jakéhokoliv důvodu omezit, nezapomeňte ho nahradit jiným zdrojem kvalitních komplexních sacharidů s vysokým podílem vlákniny. Mezi ty patří například rýže (ideálně basmati nebo jasmínová), brambory, bulgur nebo třeba cizrna.

Vyzkoušejte domácí pečivo:

60 min. 1
Extrasemínkový chléb se sušenými rajčaty Pečivo, které je nabité energií. Zdravý bezlepkový chléb plný jemné chuti. Není nakyslý jako kupované chleby, tak se do něj pusťe!
50 min. 1 1
Jednoduchý domácí chléb Jednoduchý chléb bez nástrah a potřeb domácího kvásku. Variabilní a chuťově skvělý. A to nejlepší? Přesně víte, co obsahuje.
45 min. 1
Domácí chlebík bez hnětení Nadýchaný chléb, voňavý, levný a lepší než z obchodu
60 min. 1 1
Voňavý dýňový chlebíček Zimní zásoby dýně zpracujete v extra voňavém dýňovém chlebíčku. Vláčný i několik dnů a sladký díky melase a dýni.
Předchozí článek:
Výživové hodnoty
Další článek:
Kazí se vám jídlo? Může za to vaše lednice