Antivitaminy jsou všude kolem nás. Jak se jim vyhnout?

Hlídáte si složení jídelníčku, poctivě jíte ovoce a zeleninu, a přesto se cítíte malátní a nezdravě unavení? Váš problém může mít jediné jméno: antivitaminy.Jako antivitaminy souhrnně značujeme látky, které zabraňují přirozenému vstřebávání vitaminů do těla. Najdete je jak v přírodě, tak v syntetických výrobcích a smutná pravda je, že se jim tak úplně vyhnout nemůžeme. Jsou totiž všude kolem nás.

Antivitaminy můžeme rozdělit do tří základních skupin. V té první jsou látky, které se vitaminům vlastně hodně podobají. Díky tomu s vitaminy soutěží” o místo v biochemických reakcích v těle. Pokud antivitamin zvítězí, skutečný vitamin se pak nemůže zapojit.

ČTĚTE TAKÉ: 3 důvody, proč na vás diety nefungují
 

Dalším typem antivitaminů jsou sloučeniny, které snižují nebo přímo znemožňují vstřebávání vitaminu. Na vitamin se totiž navážou a vytvoří pro lidský organismus nevyužitelný komplex. V poslední kategorií najdeme některé enzymy, které vitamin rozštěpí na neúčinné sloučeniny.

Ale pryč s teorií. Pojďme se teď na nejrozšířenější antivitaminy podívat konkrétně.

Syntetické antivitaminy

Aspirin: narušuje srážlivost krve a snižuje schopnost buněk absorbovat glukózu. Způsobuje zvláště vysokou ztrátu vitaminu C a vitaminů skupiny B, minerálních látek vápníku a draslíku.

Antibiotika: narušují syntézu vitaminu K.

Hormonální antikoncepce: je antivitaminem zvláště vitaminu B a kyseliny listové. Estrogen v orální antikoncepci je také antagonista vitaminu E.

Přírodní antivitaminy

Syrový vaječný bílek: obsahuje protein avidin, který se váže na biotin a způsobuje tak jeho nedostatek.  Ukázalo se, že pojídání syrových vajec po delší dobu může přispívat k nedostatku biotinu, což může vést k nechutenství, zvracení, únavě až letargii, ale i k dermatitidě nebo k bolestem svalů.

Syrové sójové boby: obsahují celou řadu antinutričních látek, které se projevují jako antivitaminy vůči vitaminům A, B12, D, E a K. Dobrá zpráva je, že zpracováním sóji se účinek těchto látek poněkud snižuje.

Některé nápoje: například alkohol zhoršuje vstřebávání thiaminu a ostatních vitaminů skupiny B, káva zase způsobuje deficit inositolu, biotinu a thiaminu.

Další významné antivitaminy

Některým antivitaminům se v dnešní době vyhnout nemůžeme. Například látky, které znečišťují ovzduší a půdu, působí jako antagonisté vitaminu C. Jedna jediná cigareta odčerpá z těla až 35 mg vitaminu C (a také vápník a fosfor)! Extrémní horko nebo chlad, chirurgické zákroky a emoční výbuchy v těle zase snižují obsah vitaminu B.

 
Předchozí článek:
Jak uvařit kuskus, který bude chutnat každému? 5 zaručených triků
Další článek:
5 základních evropských omáček. Zvládnete je i doma