Co jíst v létě? Letní jídelníček nemusí být jen salát

Letní jídelníček, to nemusí být jen salát. Jak v létě odlehčit jídelníček, abyste se cítili fit a plní energie?

Jídlo není žádná raketová věda. I zdravý selský rozum tak stačí k tomu, abychom věděli, že dáme-li si v parném letním dni vepřo knedlo zelo, které spláchneme vychlazenou dvanáctkou, bude nám dobře jen malou chvíli.

Důvod je jednoduchý. Je-li nám horko, je pro naše tělo mnohem namáhavější trávit těžká jídla. Klasická česká kuchyně si tak sice s vysokými venkovními teplotami příliš nerozumí, přesto se nemusíte bát, že byste museli v létě být živí pouze ze zeleninových salátů.

Co jíst v létě?

Stejně jako jindy, i v létě by základem zdravého jídelníčku měla být vhodná kombinace bílkovin, sacharidů a zdravých tuků. Konkrétně?

Chutná-li vám, nevyhýbejte se masu: jeho nejvhodnější úpravou je samozřejmě vaření, ale bát se nemusíte ani oblíbené letní kratochvíle - grilování. Jen dávejte pozor, aby vám při něm tuk neodkapával na grilovací mřížku. Právě tak totiž vznikají nebezpečné karcinogenní látky.

ČTĚTE TAKÉ:  Další rady pro zdravé grilování
 

Každý den si dopřejte pořádnou dávku zeleniny, ideálně čerstvé. S ovocem už buďte trochu opatrní: obsahuje hodně cukru, proto není vhodné pro lidi, kteří se snaží zhubnout. Přednost dávejte ovoci, které obsahuje hodně vody, jako je například meloun. Pomůže vám s doplňováním pitného režimu.

Z příloh sáhněte po bramborách, rýži nebo pohance a bulguru, vhodné jsou i různé druhy luštěnin.

Ideálním letním jídlem jsou také polévky. Zasytí vás, ale přitom se nebudete cítit přejedení. Pokud v letním počasí na horkou polévku nemáte ani pomyšlení, vyzkoušejte některý z receptů na klasické studené polévky: například gazpacho nebo okurkovou.

Salát jako hlavní jídlo?

Ve zkratce řečeno - proč ne. Jsou nízkokalorické a obsahují potřebnou vlákninu důležitou pro správnou funkci zažívacího traktu, vitaminy a minerály, zároveň je tělo lehce tráví.
ČTĚTE TAKÉ: Jak se vyznat v listových salátech?
 

Ovšem pozor, abyste nezapomínali i na dostatečný přísun bílkovin a zdravých tuků. Do každého salátu tak přidejte kousek sýra (třeba mozzarelly), masa nebo ryb, a posypte trochou oříšků nebo semínek. Tak se ze salátu stane opravdu plnohodnotné jídlo.

Čemu se v létě rozhodně vyhnout?

  • sádlu, smetaně nebo tučným sýrům
  • sladkostem a levným čokoládám
  • sušenému ovoci
  • slanině, špeku, levným salámům a uzeninám obecně

Vyzkoušejte

1
Salát s kozím sýrem a grilovanou hruškou Salát, který vás omráčí skvělým snoubením chutí a vůní - sladké, kořeněné a výrazně sýrové.
10 min. 1
Tagliatelle s lososem a rukolou Snadná a chutná úprava těstovin s lososem
60 min. 1 1
Exotická polévka z řepy Tato zářivá polévka vás přesvědčí, že barvy do kuchyně patří, stejně tak jako jistá dávka extravagance.
10 min.
Kuřecí medailonky s omáčkou z hořčice a medu Velmi rychlé jídlo se zajímavou chuťovou kombinací medu a hořčice, rozhodně se toho nebojte!
15 min. 1
Rizoto s liškami a hráškem Rizoto s liškami a hráškem - lahodné italské rizoto
Předchozí článek:
6 nejoblíbenějších listových salátů. Jak chutnají a k čemu se hodí?
Další článek:
4 tipy pro zdravé vaření. Nemusíte se vzdát ani řízků