Kazí se vám jídlo? Může za to vaše lednice

Prošlý jogurt, tvrdé rohlíky, zapomenutý pomeranč… a všechno nakonec skončí v koši. Chodí to u vás taky tak? Pokud zrovna nejste milionář, je načase s tím něco udělat. Poradíme vám, jak nevyhazovat jídlo zbytečně, a kromě toho přidáme i pár originálních nápadů, jak naložit s těmi částmi potravin, se kterými si normálně nevíte rady.

Občas se to stane téměř každému z nás – v ledničce objevíme něco zkaženého nebo s prošlou minimální dobou trvanlivosti a potravina letí do koše. Průměrná česká rodina takhle vyhodí více než 10 tisíc korun ročně. Co s tím? Řešení je jednoduché.

První chybu děláme už při nákupu. Do obchodních košíků často zboží vkládáme bezhlavě  a bez přemýšlení. Stejně důležité jako to, co kupujeme, je ale i to, jak potraviny ukládáme. Přitom stačí jen pár drobných změn a výsledky přijdou: rajčata přestanou plesnivět, brambory klíčit a banány hnědnout. Tady je pár rad.

1.

Hned po příchodu z obchodu uložte mražené potraviny, aby zbytečně neztrácely teplotu. Chcete-li maso zamrazit, nejprve ho rozdělte na menší porce.

2.

Tuzemské ovoce a zeleninu uložte do spodních přihrádek ledničky. Před uložením je neomývejte, začaly by se rychleji kazit.

3.

Regál nad dolní zásuvkou obvykle patří mezi nejchladnější uvnitř lednice. Sem proto uložte maso a ryby. Zároveň je držte co nejdál od mléčných výrobků, aby nedošlo k takzvané křížové kontaminaci.

4.

Na střední police uložte zbytky hotových jídel, moučníky nebo třeba šunky a salámy či jiné uzeniny. Úplně nahoru patří mléčné výrobky a vejce. Poličky umístěné na dveřích jsou určeny především pro mléko, nápoje, hořčici, kečup nebo máslo.

5.

Vejce vyskládejte z původních obalů špičkou dolů do přihrádek v chladničce. Papírový obal může být zdrojem mikroorganismů, které mohou kontaminovat další potraviny.

6.

Suroviny jako mouku, vločky nebo třeba kuskus přesypejte do uzavíratelných nádob. Občas se v nich vyskytují zárodky škůdců, kteří se pak rychle šíří i do ostatních potravin.

7.

Pečivo nenechávejte v igelitových sáčcích, rychle by zplesnivělo. Nejdéle vydrží zabalené v utěrce v chlebníku.

8.

Cibuli a brambory držte odděleně. Když jsou blízko sebe, začnou dřív hnít a plesnivět.

9.

Potraviny, které procházejí jako první, umisťujte na viditelná místa dopředu v lednici. Zároveň myslete na to, že vzduch v lednici by měl přirozeně cirkulovat, proto ji zbytečně nepřeplňujte.

 

ČTĚTE TAKÉ: Jarní únava není výmysl. 7 superpotravin, které vás postaví na nohy

Potraviny, které do lednice nepatří:

 
Banány a tropické citrusy: Banány v chladu rychle hnědnou. Ukládejte je proto při pokojové teplotě, a to odděleně od jiných potravin. Podobně zacházejte i s citrony, pomeranči a grepy, které v lednici přicházejí o svou šťavnatost.
Cibule a česnek: Nechcete-li, aby vám rychle zplesnivěly, lednici se zdaleka vyhněte. Mohou také kontaminovat chuť jiných potravin uložených v lednici.
Chléb: V lednici rychle stárne a tvrdne, na druhou stranu pomaleji podléhá plísni.
Káva: V lednici rychle navlhne a kromě toho vstřebá aroma ostatních potravin.
Med: Nechcete-li, aby rychle tuhl a ztrácel chuť, raději ho uchovávejte při pokojové teplotě.

Věděli jste, že…

… i suroviny, které běžně vyhazujete, vám v kuchyni mohou dobře posloužit? Košťál od zelí, dřevnaté části kedlubny nebo kosti z kuřete použijte do vývaru. Zbytky zeleniny, vajec i vařeného masa zužitkujte jako základ pro domácí pomazánku. A z bramborových slupek připravte vynikající a levné domácí chipsy.

Jak na to? Slupky na hodinu ponořte do misky s vodou, poté je zceďte, osušte a do křupava usmažte na pánvi s olejem nebo je upečte v troubě. Odsajte přebytečný tuk, posolte a hned servírujte.

Vyzkoušejte:

 

45 min. 2
Kuřecí steak s bramborovým gratinem kuřecí prsa s přílohou, které se nedá odolat
10 min. 1 1
Halušky s brynzou a opečeným špekem výrazná chuť brynzy na se dokonale snoubí s vůní opečené slaniny
60 min. 1 1
Lehký tvarohový koláč s ovocem Krásný variabilní dezert plný tvarohu pro malé/velké mlsouny. Ovoce doplňte podle sezóny nebo zásob. Výborný bude koláč i bez něj.
Předchozí článek:
4 nebezpečné mýty o pečivu. Nenaletěli jste také?
Další článek:
Jezte tuky, budete zdraví. Opravdu nám lékaři lhali?