Česnek = nejlepší medicína. 7 zázračných účinků česneku

Česnek a jeho léčivé účinky zná lidstvo už dlouhé stovky let. Pro jeho nenahraditelné vlastnosti si ho oblíbili už staří Číňané. Přečtěte si 7 oblastí, ve kterých je česnek skvělou přírodní medicínou.

Výrazná chuť česneku nemusí sedět každému, jeho účinky jsou ale neocenitelné. Obsahuje vitaminy A, B, C a E a dobře vstřebatelné minerály (například vápník, hořčík nebo draslík), i sirné sloučeniny, o kterých biologové mluví jako o přírodních antibiotikách.

ČTĚTE TAKÉ: Avokádo = superpotravina. Jak ho správně vybírat a používat

1. Zbaví vás bakterií a virů

Už staré civilizace používaly česnek jako primitivní přírodní antibiotikum. Dokáže tedy působit jako skvělá prevence většiny běžných onemocnění.

2. Pomáhá při alergických potížích

Protizánětlivé účinky česneku jsou všeobecně známé. Právě ty z česneku dělaji skvělou zbraň proti alergiím, která navíc zlepšuje i sennou rýmu. Česnekovou šťávu můžete použít k okamžitému zklidnění svědivé vyrážky nebo po kousnutí hmyzem.

3. Podporuje zdravou funkci oběhového systému

Přirozeně ředí krev. Díky tomu odstraňuje bolesti nohou spojené s křečovými žilami a léčí cévní záněty. Pokud jste zrovna po operaci, buďte s česnekem opatrní: může zvyšovat riziko pooperačního krvácení.

4. Zaručí vám delší mládí

Léčivé látky, které česnek obsahuje, účinně chrání vaše cévy i mozkové buňky před stárnutím.

 

Omlaďujícímu účinku česneku se už věnovala řada studií. V jedné například během dvou let podávali skupině sedmdesátníků potravinové doplňky s extraktem z česneku a sledovali jeho vliv na kornatění aorty, hlavní srdeční tepny. Většina sedmdesátníků ji měla na konci pokusu v takovém stavu, v jakém ji obvykle mívají lidé o 20 let mladší.

5. Pomůže vám s dýcháním

Může za to jeho pálivost: tak jako ostatní pálivé věci, i česnek krásně protáhne vaše dutiny a umožní vám volnější dýchání.

6. Je účinný v boji proti bradavicím

Trápí vás kuří oka nebo bradavice? Stačí je potřít drceným česnekem nebo jen česnekovou šťávou.

7. Působí jako prevence proti rakovině

Poslední lékařské poznatky také naznačují, že česnek může působit také jako dobrá preventivní ochrana před většinou druhů rakoviny. Dokáže totiž v těle likvidovat karcinogenní látky, které vyvolávají rakovinu. Velmi efektivní je česnek v boji proti rakovině prsu, žaludku nebo střev.

 

V oblastech, kde lidé česnek pravidelně jedí, bývá nižší výskyt rakoviny konečníku a tlustého střeva. Pomáhá totiž přirozeně dezinfikovat zažívací trakt a udržovat v něm bakteriální rovnováhu.
 

Vyzkoušejte recepty s česnekem:

40 min. 1
Bryndzové noky s medvědím česnekem Domácí noky s čerstvě natrhaným medvědím česnekem tvoří krásné jarní menu.
10 min. 1 1
Tagliatelle se sušeným medvědím česnekem a sušenými rajčaty Tagliatelle se sušeným medvědím česnekem a sušenými rajčaty - k tomu si dáme i kuřecí steak
20 min.
Přírodní kuřecí plátek s fazolkami na slanině a brambor Velikonoční rychlovka... Barevné a za pár minut hotové. ..
Předchozí článek:
Pohanka, elixír zdraví a mládí. Jak ji správně připravit?
Další článek:
Jak správně zahustit omáčku? 4 tipy šéfkuchaře