Maso v hlavní roli. Další várka rad našich babiček

Pokud něco k české kuchyni neodmyslitelně patří, jsou to omáčky, polévky... a maso. A naše babičky a prababičky věděly, jak na něj. Přečtěte si jejich tipy.

Solit, nebo nesolit? A kdy? A jak zajistit, aby maso chutnalo přesně tak, jak chcete? Generace našich prababiček a babiček měla své triky. A řada z nich se dochovala dodnes.

Jak na vývar

Chcete-li vyrobit opravdu silný masový vývar, vložte maso do studené vody, teprve pak vodu zahřejte. Vývar osolte, až když se vaří.

Nechcete-li, aby byl hotový vývar plný tuku, dejte ho do lednice. Studený tuk z něj pak snadno seberete.

Jak na vaření masa

Maso při vaření rychleji změkne, pokud do vody přidáte trochu jedlé soli nebo lžičku rumu. Další rady mluví také o tom, že pomáhá přidat i několik kopřivových listů.
ČTĚTE TAKÉ: Sůl, pepř, spálenina? Rady našich babiček vám zachrání jídlo

Jak na pečení masa

Před pečením potřete maso trochou citronu a nechte chvíli stát. Pečené maso pak bude měkčí.

Jak uchovat maso

Naše babičky a prababičky věděly, jak maso uchránit i v létě. Na chvíli ho ponořily do sladkého mléka nebo posypaly čerstvou kávou. Nebojte se, chuť tím neutrpí. Na kratší dobu můžete maso uchovat čerstvé i tak, že ho zabalíte do utěrky namočené v octu nebo obložíte nakrájenou syrovou cibulí.

Jak na pečené kuře

Kuře při pečení trochu poprašte moučkovým cukrem.

Jak na sekanou

Pokud chcete, aby vám sekaná při pečení držela pohromadě, dejte do ní trochu škrobové moučky.

Jak na karbanátky

Karbanátky nemusíte smažit na tuku, stačí posolená pánev - karbanátky totiž mají dost vlastního tuku.  Pokud je potřebujete nastavit, využijte strouhaný brambor nebo mrkev.

Mrkev a syrová brambora se vám budou hodit, i pokud smažíte na tuku - přidejte jejich kolečko do omastku, nebude při smažení prskat.  

Další masové tipy

Játra osolte, až když jsou hotová. Jinak by mohla ztvrdnout. Párky při vaření neprasknou, pokud je předtím přelijete vroucí vodou.

Vyzkoušejte recepty:

60 min. 1
Segedínský guláš z krkovice Segedínský guláš z krkovice - dáte si s knedlíkem, nebo chlebem ?
90 min. 1
Bůček na asijský způsob zjistíme, že bok se dá jíst i jinak než upečený
45 min. 2
Kuřecí steak s bramborovým gratinem kuřecí prsa s přílohou, které se nedá odolat
70 min. 1
Kuře Barbecue s domácími hranolky Dobrota z kuřete, doplněná domácími hranolky
Předchozí článek:
Grilovat zdravě? Jde to. Stačí znát pár triků
Další článek:
Kuchař radí: Jaké maso se hodí na gril? Tohle jsou dražší i levnější varianty