Losos, riziko pro zdraví? Záleží, odkud pochází

16487755 - fresh salmon with vegetables

Málokterá ryba si ve střední Evropě získala takovou popularitu jako právě losos. Je chutný, snadno se připravuje a našemu tělu dodává řadu prospěšných látek včetně zdravých tuků. I losos však má svá ale.

Během posledních 20 let se stal losos jedním z nejoblíbenějších obchodním artiklů. A jako u všeho, i do jeho chovu se velmi rychle zapojil byznys. Lépe řečeno - lososové farmy.

Zatímco ještě před 20 lety produkovaly přibližně 27 tisíc metrických tun lososa ročně, dnes se toto číslo vyšplhalo až k hodnotě jednoho milionu metrických tun.

ČTĚTE TAKÉ: Jezte tuky, budete zdraví. Opravdu nám lékaři lhali?
 

Kvalita takto chovaných lososů je přinejmenším sporná. Například americká studie publikovaná v prestižním časopisu Science tvrdila, že maso chovných lososů z Evropy má výrazně vyšší podíl škodlivin než maso volně žijících lososů.

Na svědomí to má údajně krmivo, které se rybám na farmách servíruje. Obsahuje prý velké množství dioxinů a polychlorovaných bifenylů (PCB).

Konec farem, jak jsme je znali?

Tlak veřejnosti naštěstí začíná sklízet své plody a podmínky na lososích farmách se v poslední době podstatně zlepšily. Chovatelé totiž brzy zjistili, že se špatné podmínky v sádkách projeví negativně na zdravotním stavu ryb, na kvalitě masa, a tedy i na jejich ziscích.

Změnilo se i složení krmiva. Už se do něj nepřidávají masokostní, ale pouze rybí moučky, rybí tuk, obiloviny, minerální látky, vitaminy a přírodní barviva.

Věděli jste, že...

... bez dodanýchkarotenů by maso lososa z farmy nemělo svou typickou barvu? V moři ji dicvoký losos získává ze své přirozené potravy - ze skořápek korýšů.

Kontrolujte etiketu

Jako u všeho, i u lososa platí - pokud můžete, dopřejte si toho divokého, z moře. Pokud si ho nemůžete dovolit, nezoufejte. Postačí, když se podíváte na zemi původu.

Lososi odchovaní v Americe většinou obsahují méně škodlivin než ti evropští, především ti, kteří pocházejí z balkánských farem. Absolutní jedničkou v minimální kontaminaci jsou lososi uměle odchovaní v Chile. Pokud tedy musíte koupit uměle odchovaného lososa ze supermarketu, podívejte se alespoň na zemi původu.

Čerstvý losos je samozřejmě dražší a obtížně se shání. Obvykle se ale doporučuje, aby děti a těhotné ženy jedly pouze čerstvého lososa právě kvůli minimálnímu obsahu možných škodlivin.

Vyzkoušejte:

15 min. 1
Losos teriyaki Vynikající a poměrně snadný způsob přípravy lososa
10 min. 1
Tagliatelle s lososem a rukolou Snadná a chutná úprava těstovin s lososem
1
Losos nakládaný v červené řepě Krásně zbarvený marinovaný losos
1
Tartar z lososa Tartar z lososa - skvělý, velmi snadný tataráček z čerstvé ryby
Losos Gravlax Losos Gravlax - jemné chutné kousky ,,syrového,, lososa, které vás ohromí
35 min. 1
Losos s bramborovo květákovým pyré Losos a pyré z brambor a zeleného květáku
Předchozí článek:
Jarní únava není výmysl. 7 superpotravin, které vás postaví na nohy
Další článek:
Proč máme chuť na nezdravé jídlo a čím ho nahradit. Velký přehled