Ovesné vločky: zdravá snídaně i kalorická bomba

Ovesné vločky jsou hitem (nejen) dietních jídelníčků. Především milovníci zdravé stravy po nich sahají jako po zdravé a lehké snídani, která na dlouho zasytí. Jsou ale opravdu takový zázrak, jak se říká? Jak se to vezme. I vločky totiž mají svá ale.

Ovesné vločky nejsou na našich talířích žádnou novinkou. Ovesnou kaši - tenkrát ještě vydatně posypanou kakaem a mákem - nám připravovaly už naše babičky. A věděly proč.

Ovesné vločky jsou totiž naprosto unikátním zdrojem energie. Z celých dvou třetin jsou tvořeny komplexními sacharidy, obsahují ale také nezanedbatelné množství bílkovin a vlákniny, vitaminů i minerálních látek.   

ČTĚTE TAKÉ: Pravda a mýty o sacharidech
 

Jejich bezprostřední účinky na své tělo poznáte okamžitě. Díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny pomáhají při střevních a žaludečních obtížích nebo poruchách trávení, ale také posilují imunitní systém a tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy. Navíc pomáhají při odbourávání cholesterolu z těla.

Energie na celé dopoledne?

Hledáte-li zdravou snídani, po které nebudete mít až do oběda hlad, rozhodně ovesné vločky vyzkoušejte. Díky vysokému obsahu komplexních sacharidů dodávají energii postupně, a nemusíte se tak bát nárazového zvýšení cukru v krvi a následného vlčího hladu.

Buďte s nimi ale opatrní. Obzvlášť pokud si hlídáte linii. Vločky jsou totiž zrádné - 100 g vloček (což je přibližně jedna hrst) má tolik kalorií jako jeden větší oběd. Samo o sobě to nemusí vadit - koneckonců snídaně by měly být vydatné - pokud to s vločkami ale přeženete, snadno přetáhnete doporučený příjem energie.

ČTĚTE TAKÉ: Proč máme chuť na nezdravé jídlo a čím ho nahradit. Velký přehled
 

Aby byly vločky skutečně plnohodnotnou snídaní, myslete také vždy na to, abyste je doplnili vhodným zdrojem bílkovin a zdravých tuků: kombinujte je třeba s oříšky nebo mandlemi a jogurtem.

Pozor na instantní kaše

Saháte-li po vločkách jako po zdravé potravině, vždy kupujte pouze ty “čisté”, neochucené, a to přestože na trhu je spousta nejrůznějších instantních kaší. Podíváte-li se ale pečlivě na složení, zjistíte, že jsou plné cukru, stejně jako třeba čokoládové tyčinka.

 

Ovesné vločky v kuchyni. Jak na ně?

Přípravu ovesných vloček hravě zvládne i malé dítě. Stačí je zalít horkým mlékem nebo vodou, krátce povařit (nebo nechat “dojít” pod poličkou) a pak už jen dozdobit ořechy, oříškovým máslem, semínky, ovocem nebo třeba kakaem a skořicí.

Vločky skvěle chutnají i naslano, oblíbené jsou například osmahnuté na pánvi s vajíčky. Zručnější jedinci si mohou připravit ovesné placky nebo karbanátky. Přidat je můžete i do spousty jiných jídel: jako zavářku do vývaru, do nádivek, masových rolád nebo třeba bramboráků.

Po vločkách sáhněte i tehdy, hledáte-li zdravou náhradu mouky do nejrůznějších koláčů, muffinů nebo třeba lívanců.

Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, vždy myslete na to, že by se vločky neměly vařit příliš dlouho, jinak by přišly o většinu svých příznivých látek.

Vyzkoušejte tyhle recepty

25 min. 1 1
Špaldové rybízové muffiny (vegan) Všichni jistě milují osvěžující letní chuť červeného rybízu. Výhoda těchto muffinů je v tom, že můžete použít i mražený!
60 min. 1 1
Voňavý dýňový chlebíček Zimní zásoby dýně zpracujete v extra voňavém dýňovém chlebíčku. Vláčný i několik dnů a sladký díky melase a dýni.
45 min. 2 1
Veganský banánový chlebíček (Banana bread) Jednoduchý dezert nebo sladká snídaně. Čerstvý, nebo opečený. Samotný, nebo obložený ovocem. Přesně takový může být banana bread.
35 min. 1 1
Křehký ořechový koláč s jablky a hruškami Veganská varianta koláče plného ořechů a ovoce. Rychlý a delikátní, doplněný křupavou drobenkou.
Předchozí článek:
Vyrobte si domácí rostlinné mléko. Recept na mandlové, ovesné a kokosové mléko
Další článek:
Zatočte se závislostí na soli. 5 tipů, jak na to