Pohanka, elixír zdraví a mládí. Jak ji správně připravit?

Brambory, rýže, těstoviny – a zase brambory. Taky už vás tyhle tradiční přílohy nudí? Zkuste pohanku. Nejenže skvěle chutná (pokud ji dobře připravíte), ale jedná se o skutečný elixír mládí a zdraví.

V čem je pohanka tak výjimečná? Odpověď má jediné slovo: rutin. Jde o nejdůležitější látku, kterou pohanka obsahuje. Rutin podporuje vstřebávání vitaminu C, působí příznivě na cévy a celý cévní systém vůbec.

Ovšem pryč se suchými daty. Podívejte se radši na to, v čem konkrétně může pohanka vylepšit váš život.

Pokud zařadíte pohanku do svého jídelníčku, tak…

… vám začnou mizet křečové žíly

… výrazně oddálíte hrozbu infarktu, trombózy nebo mrtvice

… bude se vám lépe trávit, a tedy i lépe žit

… zmizí vám popraskané žilky v oku

… vaše játra se budou rychle uzdravovat

… snížíte hladinu cholesterolu v těle

… dostanete do těla řadu vitaminů, minerálních látek a také vlákninu

 

Pohanku ocení i ti, kteří nevěří současnému potravinářskému průmyslu. Tato plodina totiž špatně snáší chemikálie, a vy tak můžete mít jistotu, že vyrostla pouze na chemicky neošetřené půdě. A na své si přijdou i sportovci – pohanka obsahuje celých 12 % bílkovin!

Pohanka nemusí zapáchat. Víme, jak ji připravit

Pokud jde o chuť, nemá pohanka úplně tu nejlepší pověst. Nezaslouženě. Pokud totiž víte, jak s ní zacházet, jednoduše ji proměníte v přílohu, kterou si zamiluje celá vaše rodina.

Aby se pohanka zbavila svého typického pachu, který může některé strávníky odrazovat, propláchněte ji před přípravou v teplé vodě. Čím je pohanka tmavší, tím víckrát celý postup zopakujte – ztratíte tak sice část látek, které pohanka obsahuje, ale zase nehrozí, že své strávníky hned napoprvé odradíte.

Pohanka varem velmi rychle ztrácí vše, kvůli čemu jsme si ji koupili. Proto ji povařte maximálně tři minuty, poté pohanku přikryjte (například utěrkou) a nechte ji přibližně 30 minut nabobtnat. Poměr vody a pohanky je dva díly vody na jeden díl pohanky.

Pohanka a její druhy. Co s nimi?

Pohanku, tuhle přirozeně bezlepkovou potravinu, koupíte v mnoha podobách, a napoprvé tedy můžete být z obrovské nabídky v obchodech trochu zmatení. Zorientovat se je ale jednoduché.

Loupanou pohanku využijete jako vynikající přílohu nebo třeba základ pro rizoto, z pohankové krupice připravíte sladké i slané kaše nebo nádivku (postupujte, jako kdybyste používali vařenou rýži). Lámanku využijete jako zavářku do polévky, z pohankové mouky zase připravíte vynikající palačinky nebo těstoviny.

Příprava všech druhů je snadná, rychlá a relativně levná: 500 gramů stojí průměrně 30 korun.

Vyzkoušejte:

30 min.
Pohanková kaše Sladká kaše z pohankových vloček nebo z pohankové krupice
20 min. 1 1
Datlovo batátové brownies Extra vláčné, veganské, plné energie - brownies ze sladkých brambor osvěží váš arsenál sladkých receptů a obohatí ho o vitamín A!
60 min. 1
Extrasemínkový chléb se sušenými rajčaty Pečivo, které je nabité energií. Zdravý bezlepkový chléb plný jemné chuti. Není nakyslý jako kupované chleby, tak se do něj pusťe!
15 min. 1
Energetické chia čokoládové sušenky Chia kam se podíváš! Jestli jste je ještě nevyzkoušeli, začněte třeba jejich využitím v těchto skvělých cookies!
Předchozí článek:
Jezte tuky, budete zdraví. Opravdu nám lékaři lhali?
Další článek:
Česnek = nejlepší medicína. 7 zázračných účinků česneku