Vše, co musíte vědět o vejcích: proč je jíst i jak je vybírat

„Chceš být zdravý? Nejez vejce!“ Že už jste to taky slyšeli? Není divu. K málokteré potravině se lékaři po dlouhá léta chovali tak nespravedlivě jako právě k vajíčkům. Po desetiletí je obviňovali z rozmachu civilizačních nemocí, obezity a vysokého cholesterolu - ale i tady se nakonec ukázalo, že pravda je jiná.

Na první pohled to dávalo smysl: zbavte se svých oblíbených volských ok, vajec na tvrdo nebo omelet a váš cholesterol půjde dolů jedna báseň.

Právě vejce totiž byla dlouho označována za hlavního viníka našeho zvýšeného cholesterolu. A zřejmě se tomu nemůžeme ani divit – pravdou je, že jedno vejce obsahuje přibližně 200 mg cholesterolu, tedy dvě třetiny naší celkové doporučené denní dávky.

Jak je to vlastně s tím cholesterolem?

Dnes už ale víme, že to není ani zdaleka tak jednoduché. Pouze velice malá část cholesterolu, který zkonzumujeme, totiž putuje do krve. Ten zbytek musí „vyrobit“ naše játra.

Ta přitom pracují chytře – množství vytvořeného cholesterolu přizpůsobují tomu, kolik cholesterolu přijmeme ve stravě. Jednoduše řečeno: pokud cholesterolu jíme málo, játra ho vyrobí více, pokud ho naopak jíme moc, játra jeho výrobu omezí.

Je zřejmé, že celková hladina cholesterolu v našem těle tak s jeho příjmem nemusí téměř vůbec souviset. Samozřejmě přitom platí, že máte-li s vysokým cholesterolem problémy, měli byste být v konzumaci vajec střídmější.

Věděli jste že…

… ačkoliv je cholesterol považován za něco negativního, ve skutečnosti ho potřebujeme pro fungování buněčných membrán a správnou funkci hormonů?

5 důvodů, proč dát vajíčkům šanci

Dnes už víme, že existuje mnoho důvodů, proč se vajec nebát a do svého jídelníčku je zařadit. Vybrali jsme pro vás ty nejdůležitější.
  1. Obsahují vitaminy (D, B)
  2. Jsou vynikajícím zdrojem bílkovin
  3. Obsahují tělu prospěšné zdravé, nasycené tuky
  4. Mají vysoký obsah cholinu, který pomáhá v boji proti nejrůznějším zánětům
  5. Navozují výrazný pocit sytosti, což oceníte především tehdy, snažíte-li se zhubnout

Co všechno na sebe vejce prozradí

Vajec se nemusíte bát

Předtím, než vyrazíte do obchodu pro velké plato vajec, ještě chvilku vydržte. Mezi různými typy vajec jsou rozdíly a je dobré o nich vědět předtím, než cokoliv koupíte. Výrobci sice mají povinnost údaje o původu vajec na výrobky uvádět, ale jen málokdo se ve složitém systému označování skutečně vyzná.

Abyste už netápali a vždy přesně věděli, co vlastně kupujete, připravili jsme jednoduchý návod, jak se ve „vaječném kódu“ zorientovat.

Každé vejce, které v obchodě koupíte, na sobě musí mít kód složený ze čtyř částí.

Způsob chovu slepic

0 – nosnice chované v souladu s ekologickým zemědělstvím

1 – nosnice ve volném výběhu

2 – nosnice v halách (na podestýlce)

3 –  nosnice v klecích

Původ vajec

CZ – ČR

DE – Německo

PL – Polsko

LT – Litva

NL – Nizozemí

Mimochodem, úplně běžně se stává, že na skořápce vajec najdete jiný kód země než na obalu. Nelekněte se. Znamená to, že vejce snesly slepice v jiné zemi, než kde je nakonec distributor vytřídil a zabalil.

Registrační číslo hospodářství

Jde o poslední čtyři číslice registračního čísla chovu.

Hmotnost vejce

S = small – do 53 g

M = middle – 53 až 63 g

L = large – 63 až 73 g

XL = extra large – nad 73 g

Například kód na vejci 1CZ 123 S tedy značí, že vejce snesla česká slepice ve volném výběhu a bude mít mezi 53 a 63 gramy.

Při nákupu myslete nejen na kódy, ale i na to, jak samotná vejce vlastně vypadají. Vejce by vždy měla být čistá, neznečištěná trusem, s neporušenou skořápkou. Trhlina na skořápce i její znečištění může představovat bránu pro infekci.

Vyzkoušejte originální recepty z vajec:

Vejce: na sladko i na slano
Předchozí článek:
Jak správně zahustit omáčku? 4 tipy šéfkuchaře
Další článek:
Bílá mouka = bílý jed? Jak se z mouky stal nenápadný zabiják