Zatočte se závislostí na soli. 5 tipů, jak na to

Cukr, bílá mouka a sůl. Podle odborníků na výživu jsou právě tohle tři hlavní důvody, proč nás v současnosti tolik trápí obezita a civilizační nemoci. Všech se přitom můžeme snadno zbavit. Dnes přinášíme rady, jak v jídelníčku postupně omezit sůl.

Nevěříte, že byste se slané chuti dokázali vzdát? Omyl. Vnímání slané chutí je jen věcí zvyku. Jde přitom o plíživý a nenápadný proces: sůl otupuje naše chuťové pohárky, takže čím víc solíme, tím více budeme potřebovat solit i v budoucnu.

1. Nahraďte sůl česnekem nebo citronem

Začněte sůl postupně nahrazovat jinými chutěmi. V Řecku místo soli používají oregano nebo citron (do kterého můžete naložit třeba rybu), naše babičky zase sůl nahrazovaly česnekem. Pokud ho rozetřete na mase a necháte odležet, bude mít maso skvělou chuť, česnekové silice navíc maso příjemně provoní.
ČTĚTE TAKÉ: Sůl, pepř, spálenina? Rady našich babiček vám zachrání jídlo
 

2. Využívejte slanosti některých potravin

Je-li pro vás opravdu těžké úplně se soli vzdát, sáhněte po té, kterou přirozeně obsahují některé potraviny: například kvalitní šunka nebo sýr řeckého typu.

 

Proč nám sůl škodí? Doporučený denní příjem je přibližně 2–4 g soli, průměrná spotřeba v naší společnosti přitom je více než 16 g na den. Maličká životodárná zrnka soli se tak mohou při dlouhodobé nadměrné konzumaci proměnit v zákeřného zabijáka. Velké množství soli totiž zvyšuje krevní tlak a ochuzuje naše kosti o vápník, což je kritické především s postupujícím věkem.

3. Nekupujte namíchané kořenicí směsi

Pokud jde o sůl, jde totiž o skutečnou časovanou nálož. Většina kořenicích směsí jí obsahuje víc než samotných bylinek.

Co s tím? Buď používejte jednodruhové koření, nebo si zkuste bylinky namíchat sami doma. Ať už využijete čerstvé (třeba s trochou olivového oleje a česneku), nebo dáte přednost sušeným, rozhodně půjde o zdravější volbu.

A malý bonus k tomu - připravíte-li si bylinkovou směs sami, zároveň si i víc pochutnáte. Bez soli totiž chuť bylinek ještě víc vynikne.

4. Více pijte

Žízeň a touha po soli spolu souvisí víc, než se na první pohled zdá. Neodolatelnou chutí na slané nám totiž tělo naznačuje, že by potřebovalo mnohem víc vody.

Sůl reguluje množství vody v těle, a pokud začínáme být dehydratovaní, volá naše tělo po soli, aby dokázalo zadržet ty tekutiny, které mu ještě zbývají. Není divu, že nás chuť na slané přepadá především tehdy, máme-li kocovinu.

Až tedy příště dostanete chuť na pytlík brambůrků, sáhněte místo toho raději po sklenici vody.

ČTĚTE TAKÉ:  I nezdravé jídlo může být zdravé. Připravte si domácí chipsy, pizzu nebo nutellu
 

5. Jezte zeleninu a ovoce

Pokud máte pocit, že jste do sebe nalili snad půlku vodní nádrže, a chuť na slané vás stále nepřešla, vyzkoušejte celer, salátovou okurku nebo jiné druhy zeleniny a ovoce. Chuť na slané se totiž objevuje i tehdy, pokud našemu tělo chybí důležité minerály jako vápník a sodík.

60 min. 1 1
Exotická polévka z řepy Tato zářivá polévka vás přesvědčí, že barvy do kuchyně patří, stejně tak jako jistá dávka extravagance.
10 min. 1
Špagety all Arrabiatta lehce pikantní rajčatová omáčka s vůní česneku
60 min. 1
Kuřecí roláda s nádivkou s mevědím česnekem stále populárnější medvědí česnek v nádivce do křupava pečené rolády
Předchozí článek:
Ovesné vločky: zdravá snídaně i kalorická bomba
Další článek:
Studené polévky chutnají i osvěží. Uvařte si gazpacho, tarator i nejslavnější pórkový krém na světě