Tvarohový dort s malinovým coulis

Martin
Počet porcí: 14
Příprava: 20 minut
Celkově: 360 minut
Tvarohový dort s malinovým coulis - lehký nepečený dezert, kterým své blízké rozhodně potěšíte

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1285 KJ
sacharidy
21 g
tuky
20 g
cukry
13 g
nasycené mastné kyseliny
12 g
bílkovina
7 g
mononenasycené mastné kyseliny
2 g
vláknina
1 g
draslík
24 mg
cholesterol
21 mg
fosfor
16 mg
sodík
12 mg
vápník
11 mg
hořčík
4 mg

Ingredience

  • 200 g máslových sušenek (např. BeBe)
  • 125 g másla
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 20 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 500 ml sladké smetany
  • 20 g želatiny
  • 200 g mražených malin
  • 100 g cukru krystal

Postup:

  1. Sušenky rozdrtíme a smícháme s rozpuštěným máslem. Já používám kutr, ale můžou se dát do sáčku a rozbít paličkou nebo válečkem.
  2. Do dortové formy dáme pečící papír a na něj rozprostřeme vrstvu z drcených sušenek a másla. Odděláme stranou.
  3. Tvaroh rozmícháme s cukrem, citronovou šťávou a vnitřkem vanilky.
  4. Želatinu necháme nabobnat v trošce vody asi 10 minut - popřípadě podle návodu..každá se připravuje trochu jinak..plátkovou necháme nabobtnat ve vodě, lehce vymačkáme.
  5. Do rendlíku nalijme 1/3 smetany, přidáme želatinu a necháme na mírném plamneni rozpustit - nevaříme.
  6. Ze zbytku smetany připravíme polotuhou šlehačku. Do tvarohu vmícháme teplou smetanu s želatinou - musíme dobře promíchat, vzhledem k tomu, že je tvarohová směs poměrně chladná, může se stát, že se želatina dobře nerozmíchá a nadělají s hrudky. Napravit se to dá jen tak, že si připravíte vodní lázeň a tvarohovou směs v misce zahřejete a znovu pořádně rozmícháte. Nakonec vmícháme do směsi našlehanou smetanu.
  7. Směs přemístíme na vrstvu sušenek a rozetřeme stěrkou. Dáme vychladit do lednice - ideálně přes noc, nebo alespoň 2 - 3 hodiny.
  8. Do rendlíku mezitím nasypeme cukr a přidáme lžíci vody. Dáme na plamen a připravíme cukrový rozvar konzistence sirupu. Nasypeme do něj maliny, rozmícháme a necháme chvilku povařit. Přepasírujeme přes sítko, abychom v coulis neměli semínka. Hustotu můžeme zredukovat dalším vařením.
  9. Necháme vychladnout. Vychladlý dezert podáváme s malinovým coulis ozdobené mátou.

Chutnalo vám?

Ohodnoťte recept

Přidat
Zdeňka
2017-05-26 11:49:10
Aluta
2016-12-05 11:49:55
Storno
Přidat