Koprovka, koprová omáčka

Peťula
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 5
Vaření: 20 minut
Celkově: 20 minut

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1240 KJ
tuky
24 g
sacharidy
15 g
nasycené mastné kyseliny
14 g
cukry
6 g
bílkovina
4 g
mononenasycené mastné kyseliny
2 g
lepek
1 g
draslík
504 mg
fosfor
126 mg
vápník
85 mg
hořčík
68 mg
cholesterol
53 mg
sodík
4 mg
zinek
2 mg
železo
1 mg

Ingredience

  • 50 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 1/2 l vody (nebo hovězího vývaru)
  • 1/2 l zakysané smetany
  • 1 lžíce octa
  • lžíce krystalového cukru
  • Sůl
  • Žloutek
  • 2 lžíce kopru (sekaného)

Postup:

  1. Připravíme se základ omáčky: světlou jíšku. Rozpustíme máslo, zasypeme jej moukou a chvíli osmažíme.
  2. Jíšku zředíme vodou nebo vývarem. S vývarem bývá omáčka chutnější, ale zase poněkud ztmavne a nemá už takovou pěknou sněhobílou barvu.
  3. Povaříme na mírném ohni přibližně 10 minut.
  4. Mezitím můžeme do omáčky přidávat další přísady. Přestože je v receptu předepsané 0,5 l zakysané smetany, dávám jen jeden kelímek (250 g) a zbytek doplním sladkou 12%-ní smetanou.
  5. Kopr můžeme dávat čerstvý, nebo zmražený, nebo třeba i zavařený ve sladkokyselém nálevu. V tom případě už nemusíme tolik solit, také cukru a octu tam přijde méně.
  6. Na závěr můžeme do omáčky rozkvedlat žloutek. Se žloutkem už omáčku nevaříme, aby se nesrazil.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.