Telecí dušené na hrubozrné hořčici

Martin
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 60 minut
se špeclemi

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
4204 KJ
sacharidy
119 g
bílkovina
50 g
tuky
34 g
nasycené mastné kyseliny
10 g
cukry
7 g
mononenasycené mastné kyseliny
7 g
vláknina
4 g
polynenasycené mastné kyseliny
3 g
sůl
1 g
lepek
1 g
fosfor
494 mg
draslík
471 mg
cholesterol
319 mg
sodík
273 mg
vápník
136 mg
hořčík
93 mg
železo
9 mg
zinek
3 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 600g telecí krk
  • 3 lžíce hrubozrné dijonské hořčice
  • 200ml bílé víno
  • 1 lžíce medu
  • 2 cibule
  • 800ml hovězí vývar
  • 2 lžíce másla
  • lžíce oleje
  • 1/2 lžíce hladké mouky
  • špecle:

  • 500 g hladké mouky
  • 5 vajec
  • 100 ml mléka
  • 50 g másla
  • sůl

Postup:

  1. Maso nakrájíme na kostky, cca 3 - 4 na porci. Osolíme, opepříme a necháme chvíli odležet.
  2. Na oleji s kouskem, asi tak jednou třetinou másla v kastrolu opečeme cibuli do zlatova.
  3. Přidáme maso, které opečeme do hněda.
  4. Dále vložíme hořčici, kterou zarestujeme s masem asi dvě až tři minutky, aby se zmírnila kyselost.
  5. Podlijeme bílým vínem, necháme chvíli odvařit a přidáme polovinu horkého vývaru.
  6. Přivedeme k varu, zmírníme plamen a zvolna vaříme do měkka. Měkké maso z omáčky vytáhneme.
  7. Z další jedné třetiny másla a hladké mouky připravíme jíšku, kterou rozmícháme ve zbytku chladného vývaru a vlijeme do omáčky.
  8. Přivedeme k varu a nejméně 5 - 8 minut necháme probublávat.
  9. Dochutíme solí a čersvtě mletým pepřem. zjemníme zbytkem másla.
  10. Maso vrátíme zpět do omáčky a můžeme servírovat.
  11. Jako přílohu uvádím špecle, ovšem docela dobře vám poslouží různé těstoviny, ale i brambory či rýže.
  12. Špecle:
  13. Z mouky, mléka, vajec a špetky soli si vypracujeme hladké těsto.
  14. Dáme vařit osolenou vodu.
  15. Až voda vaří, vlijeme do ní přes sítkou připravené těsto - roztíráme je stěrkou.
  16. Opatrně promícháme a až špecle vyplavou - jsou hotové.
  17. Zcedíme je a promastíme máslem.

Chutnalo vám?

Ohodnoťte recept

Přidat
Aluta
2017-02-16 17:47:41
Storno
Přidat