Kuřecí roláda s nádivkou s mevědím česnekem

Martin
Počet porcí: 4
Příprava: 45 minut
Vaření: 60 minut
stále populárnější medvědí česnek v nádivce do křupava pečené rolády

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1110 KJ
tuky
18 g
sacharidy
16 g
nasycené mastné kyseliny
8 g
bílkovina
7 g
cukry
3 g
trans mastné kyseliny
3 g
mononenasycené mastné kyseliny
3 g
vláknina
2 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
247 mg
fosfor
192 mg
sodík
171 mg
vápník
120 mg
cholesterol
120 mg
hořčík
35 mg
železo
2 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 1 kuře
  • 2 rohlíky
  • 100g medvědího česneku
  • 3 vejce
  • 100 ml mléko plnotučné
  • 3 lžíce másla
  • 50g uzené slaniny
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibule

Postup:

  1. Kuře vykostíme.
  2. Dobře omytou, mrkev a petržel překrájíme na silnější kolečka, z cibule odřízneme jen kořínky, slupku můžeme nechat a společně s kostmi z kuřete a dáme péci do vymazaného pekáčku , ve kterém budeme následně péct i roládu. Klidně na 200 °C, dokud kosti i zelenina nezezlátnou. Zeleninu není třeba loupat jen ji dobře omýt.
  3. Následně je přemístíme do kastrolku, zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Vlastně si vyrobíme vývar, který nám pomůže připravit šťávu k roládě.
  4. Mezitím si nakrájíme rohlíky na kostky a dáme je chviličku do trouby zezlátnout. Stačí jen chvilku aby se připálili nebo příliš neztvrdli. Rohlíky vytažené z trouby zalijeme mlékem a necháme chvilku zchládnout.
  5. Vejce si rozklepneme do misek, zvlášť žloutek i bílek. Žloutky přidámedo rohlíku a dobře promícháme.
  6. Slaninu opepečeme na zhruba polovině másla do sklovata. Nemusíme příliš opékat, stačí jen aby se více uvolnila vůně. Opečenou slaninu přidáme k rohlíkům i s výpekem.
  7. Dále do nádivky nasekámne medvědí česnek a můžeme poměrně dost, je opravdu výborný.
  8. Nádivku ochutnáme, popřípadě přisolíme a přidáme i špetku čerstvě mletého pepře.
  9. Zbílků si ušleháme sníh, který opatrně vmícháme do nádivky.
  10. Maso s kuřete si položíme a rozprostřeme kůží dolů, lehce osolíme a opepříme.
  11. Naneseme nádivku ke kraji masa a opatrně zarolujeme. Roládu znovu osolíme a opepříme. Potřeme ji celou rozpuštěným máslem.
  12. Existují různé způsoby jak roládu zajistit, aby se při pečení nerozpadla. Můžeme použít provázek nebo i jen špejle. Nejjistější a nejjednodušší způsob je zabalit ji do alobalu, na koncích zamotat proti sobě jak bonbón. Tím se nám roláda krásně stáhne a drží kulatý pevný tvar.
  13. Celou ji dáme péci na 170 °C přibližne 40 minut.
  14. Roládu vytáhneme z trouby, chvilku necháme zchládnout. Musíme ji rozbalit z alobalu a je nutné to dělat opatrně, protože se z horké rolády z alobalu uvolní pára, tak abychom nepřišli k úrazu.
  15. Vybalenou roládu přemístíme zpět do pekáčku a necháme ješte nepřikrytou dopéct na 200 °C 5 - 10 minut do zezlátnutí a vytvoření křupavé kůrčičky.
  16. Upečenou roládu vyjmeme z pekáčku a ten přemístíme buď na sporák nebo z něj zkusíme veškerý výpek stěrkou přemístit do vhodného rendlíku.
  17. Do výpeku přecedíme vývar zkostí a zeleniny, přivedeme k varu a necháme vařit tak dlouho, až se omáčka svaří zhruba na polovinu a má správnou chuť.
  18. Do hotové omáčky zašleháme ještě kousek studeného másla na zjemnění a současně zahuštění.
  19. Roláda nám mezitím trošku zchládla a bude se lépe krájet.
  20. Hotovou roládu podáváme s bramborovou kaší, přelitou silnou šťávou z kostí a ozdobenou chipsy z kořenové zeleniny a medvědím česnekem, nakrájeným na proužky.

Chutnalo vám?

Ohodnoťte recept

Přidat
Storno
Přidat