Hovězí pečeně s rajskou omáčkou

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 30 minut
Vaření: 90 minut
Celkově: 135 minut
Výtečná česká klasika - hovězí s rajskou omáčkou, tak jak ji známe z našich restaurací. Zvládneme to i doma!

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
4545 KJ
sacharidy
74 g
tuky
71 g
bílkovina
36 g
cukry
32 g
nasycené mastné kyseliny
18 g
mononenasycené mastné kyseliny
10 g
vláknina
5 g
polynenasycené mastné kyseliny
5 g
trans mastné kyseliny
1 g
draslík
817 mg
fosfor
134 mg
vápník
122 mg
hořčík
111 mg
sodík
105 mg
cholesterol
90 mg
mangan
19 mg
železo
14 mg

Ingredience

  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 600 g falešné svíčkové (nebo zadního hovězího)
  • 250 g rajský protlak
  • 150 g másla
  • 100 g špeku
  • 50 ml oleje
  • 50 g cukru (dle chuti více)
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 celer
  • 1 větší cibule
  • divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list)
  • celá skořice
  • sůl
  • pepř
  • ocet
  • citronová šťáva

Postup:

  1. Maso vcelku prošpikujeme polovinou slaniny (tu si nakrájíme na dlouhé klínky a můžeme na chvilku dát do mrazáku - slanina ztuhne a usnadní to špikování) a pokud chceme opravdu zapůsobit, můžeme protknout i klínky mrkve a petržele nebo celeru, následně osolíme a opepříme. Necháme půl hodinky odpočinout.
  2. Na rozpáleném oleji orestujeme maso ze všech stran a vyjmeme. Do téhož kastrolu s výpekem vložíme na kostičky pokrájený špek, opékame do růžova, přidáme zeleninu a orestujeme do zlatohněda, vložíme koření, zasypeme cukrem, chvíli restujeme, přidáme rajský protlak a opět zarestujeme, dále zalijeme vývarem, vložíme maso a kousek celé skořice (event. hřebíček).
  3. Přiklopíme a dusíme doměkka na sporáku či v předem vyhřáté troubě.

  4. Když je maso měkké, vyjmeme a omáčku propasírujeme.
  5. Pokud budeme zahušťovat, tak máslovou jíškou rozšlehanou ve vodě nebo ve vývaru a nechat ještě aspoň deset minut provařit. Ovšem dle mého názoru není potřeba tuto omáčku zahušťovat moukou, propasírovaná zelenina ji zahustí dostatečně.
  6. Zjemníme máslem, dochutíme citronovou šťávou a octem.
  7. Podáváme s houskovým knedlíkem a plátkem masa, na kterém je na řezu krásně vidět mozaika ze slaniny a zeleniny.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.