Zelňačka s klobáskou

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 40 minut
Báječná a vydatná klasika - super polévka na zahřátí, jedna z českých a moravských nejoblíbenějších, připravená z vývaru.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1864 KJ
sacharidy
34 g
tuky
28 g
nasycené mastné kyseliny
11 g
bílkovina
10 g
mononenasycené mastné kyseliny
5 g
vláknina
3 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
sůl
1 g
cukry
1 g
draslík
522 mg
sodík
399 mg
fosfor
168 mg
vápník
122 mg
hořčík
79 mg
železo
22 mg
cholesterol
11 mg
mangan
3 mg
zinek
2 mg

Ingredience

  • 400 g kysaného zelí
  • 0,8 l hovězího vývaru (nebo vývaru z vepřových kostí)
  • 200 g klobásky
  • 50 g sádla
  • 50 g hladké mouky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 brambory
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • divoké koření (nové koření, bobkový list, celý pepř cca po dvou kusech)
  • kmín
  • majoránka
  • ocet
  • trochu cukru
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na krychličky velikosti cca 0,5 cm a uvaříme v osolené vodě se špetkou kmínu do měkka.
  2. Zelí přecedíme přes cedník, ovšem nálev si necháme na případné dochucení polévky, a uvaříme v osolené vodě s divokým kořením do měkka.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme na drobno.
  4. Do kastrolu dáme půl kávové lžičky celého kmínu a necháme jej chvilinku na sucho pražit - víc voní a lépe chutná.
  5. Přidáme sádlo, a až se rozpustí, dáme restovat cibuli do zlatova. Až je hotová, přihodíme česnek a opět společně chvilku restujeme.
  6. Přisypeme mouku, zarestujeme, přisypeme mletou papriku, zarestujeme jen chvilku, aby nezhořkla.
  7. Zalijeme chladným vývarem, přivedeme k varu a necháme zvolna vařit nejméně však 10 minut - dokud cítíme v polévce chuť mouky.
  8. Přidáme klobásku nakrájenou na půlkolečka a necháme chvilku vařit.
  9. Na závěr přidáme do polévky uvařené zelí a brambory (i s částí vody ve které se tyto suroviny vařily), dochutíme solí, pepřem, octem, cukrem a majoránkou, popřípadě i nálevem vycezeným ze zelí - vše dle chuti.
  10. Přivedeme k varu a můžeme ihned servírovat.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.