Rajčatové rizoto

Martin
Počet porcí: 4
Příprava: 5 minut
Vaření: 15 minut
Rychlá, velmi dobrá večeře, která zahřeje i pohladí

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2615 KJ
sacharidy
75 g
tuky
25 g
bílkovina
18 g
mononenasycené mastné kyseliny
12 g
nasycené mastné kyseliny
8 g
sůl
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
fosfor
237 mg
draslík
73 mg
vápník
49 mg
hořčík
33 mg
cholesterol
29 mg
sodík
13 mg
železo
2 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 300 g rýže Arborio
  • 400g drcená rajčata
  • 350 ml silného kuřecího vývaru
  • 200 ml bílého vína
  • 1 cibule (ideální šalotka)
  • 50 ml olivového oleje
  • 20 g másla
  • Bazalka
  • 100g parmazán
  • sůl
  • pepř
  1. Na drobno nakrájenou šalotku orestujeme na olivovém oleji do sklovata
  2. Přidáme rýži a společně chvilku opražíme
  3. Zastříkneme bílým vínem, přivedeme k varu a pak postupně, po malých dávkách, přidáváme kuřecí vývar.
  4. Asi po deseti minutách přidáme drcená rajčata.
  5. Rýži za průběžného promíchání vaříme na mírném ohni, dokud není al dente (tzv. na skus), asi dalších 5 minut (podle druhu rýže)..
  6. Dochutíme solí, pepřem a případnou kyselost rajčat můžeme stáhnout malou lžičkou cukru - zálaží na chuti a kvalitě rajčat.
  7. Na úplný závěr vhodíme pár celých lístků bazalky a můžeme podávat.

Podáváme s nastrouhaným parmazánem ozdobené lístkem bazalky nebo s rukolou a cherry rajčátky. Časy jsou víceméně orientační, záleží na druhu rýže, síle plamene, na kterém vaříte apod.


Chutnalo vám?

Ohodnoťte recept

Přidat
Mišula
2017-01-18 21:52:18
Krásná fotka super recept
Storno
Přidat