Šulánky

Peťula
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 30 minut
Vaření: 15 minut
Šulánky z bramborového těsta jsou chutným sladkým jídlem, mohou se podávat s mákem, se strouhankou, s perníkem...
Šulánky
Šulánky

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1152 KJ
sacharidy
58 g
bílkovina
7 g
vláknina
2 g
tuky
1 g
lepek
1 g
draslík
517 mg
fosfor
96 mg
hořčík
34 mg
cholesterol
32 mg
sodík
22 mg
vápník
22 mg
železo
1 mg

Ingredience

  • 400 g brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 1 vejce
  • 1 lžička octa

Postup:

  1. V kastrolku v osolené vodě si uvaříme oloupané brambory do měkka.
  2. Na vál si nachystáme hromádku mouky, do ní rozklepneme vajíčko a přisypeme sůl, přidáme ocet. Horké brambory rozmačkáme vidličkou a přidáme do mouky.
  3. Postavíme si na sporák hrnec s vodou, ve které potom uvaříme šulánky. Vhazují se do vroucí vody. Než začne voda vřít, máme čas na tvarování šulánků.
  4. Směs na vále zpracujeme ve spojité těsto. Z těsta uválíme váleček široký přibližně 3 cm a odkrajujeme z něj centimetrové plátky. Každý plátek srolujeme dlaněmi nebo rukou o vál do tvaru malého válečku. Pokud se přitom těsto lepí k válu, ještě jej trochu pomoučíme.
  5. Šulánky vkládáme do vroucí vody a vaříme 6 minut.
  6. Když je všechno hotové, můžeme chystat na talíře. Doporučuji je sypat strouhankou smaženou na másle a cukrem.
  7. Ze stejného těsta se dají připravit i sladké bramborové knedlíky plněné švestkami, nebo "Bramborové knedlíky" s uzeným masem.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.