Asijské rýžové nudle se zeleninou a houbami shiitake

Martin
Počet porcí: 4
Příprava: 5 minut
Vaření: 10 minut
Lehká, pikantní záležitost nejen pro vegetariány

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2649 KJ
sacharidy
122 g
vláknina
19 g
bílkovina
14 g
tuky
4 g
trans mastné kyseliny
1 g
sůl
1 g
cukry
1 g
draslík
288 mg
fosfor
101 mg
vápník
73 mg
hořčík
36 mg
sodík
6 mg
železo
2 mg
mangan
2 mg

Ingredience

  • 500 g rýžových nudlí
  • 200 g hub shiitake
  • 100 g klíčků mungo
  • 1 pórek
  • 1 mrkev
  • 20 g zázvor
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžičku sójové omáčky
  • 1 lžičku ústřicové omáčky
  • 100 ml rýžového vína
  • 1 lžíce rýžového octu
  • lžíce arašídového oleje
  • lžíce solamylu
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Postavíme vodu na nudle, kterou osolíme.
  2. Zázvor, chilli a česnek nasekáme nadrobno. Mrkev na nudličky, dobře očištěný pórek na plátky. Houby můžeme i na větší kousky.
  3. Ve woku nebo v hlubší pánvi rozpálíme arašídový olej - může být i rostlinný - a začneme opékat zeleninu.
  4. Nejprve vhodíme zázvor, chilli a česnek a promícháme. Pak přijde na řadu mrkev a po chvilce houby.
  5. Po chvilce restování přidáme pórek a opět promícháme. Zastříkneme vínem a octem, přidáme sojovou omáčkou a také ústřicovou. Krátce povaříme.
  6. Solamyl rozmícháme v studené vodě a vlijeme k zelenině a přivedeme k varu. Jakmile začne bublat, ihned stáhneme z plamene. Ještě nasypeme klíčky mungo - opravdu až nakonec, aby zůstaly trochu křupavé.
  7. Dochutíme solí a pepřem, pořípadě ještě trochou sójové omáčky.
  8. Rýžové nudle uvaříme podle návodu, což je asi 3 minuty ve vařící osolené vodě.
  9. V misce smícháme s nudlemi a můžeme podávat ozdobené petrželkou nebo lépe čerstvým koriandrem a klíčky mungo.

Chutnalo vám?

Ohodnoťte recept

Přidat
Aluta
2017-01-30 18:39:57
Storno
Přidat