Hovězí dušené na barevném pepři

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 120 minut

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
4648 KJ
bílkovina
72 g
tuky
60 g
sacharidy
44 g
nasycené mastné kyseliny
25 g
mononenasycené mastné kyseliny
15 g
cukry
12 g
vláknina
7 g
polynenasycené mastné kyseliny
5 g
draslík
1,624 g
lepek
1 g
sůl
1 g
fosfor
818 mg
vápník
667 mg
hořčík
322 mg
cholesterol
232 mg
sodík
210 mg
zinek
28 mg
železo
23 mg
měď
18 mg
mangan
8 mg

Ingredience

  • 800 g hovězí kližky či krku
  • 500 g cibule
  • 0,5 l červeného vína
  • 0,1 l hovězího vývaru
  • 100 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • trochu slunečnicového oleje
  • 4 bobkové listy
  • 3 stroužky česneku
  • trochu drceného barevného pepře
  • snítka tymiánu
  • sůl
  • Hovězí vývar

  • 800 g hovězí kosti
  • 400 g hovězí přední bez kosti krk
  • 3,5 litru vody
  • 50 ml oleje
  • 10 kuliček celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • 4 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 celeru
  • 1 větší cibule
  • 1 menší rajče
  • 1 stroužek česneku
  • sůl

Postup:

  1. Připravíme si hověží vývar. Lze zakoupit polotovar ale ideální je použít pravý domací [hovězí vývar].

  2. Hovězí krk nakrájíme na větší kusy, ochutíme ho barevným pepřem a solí.

  3. Cibuli nakrájenou na kostičky osmahneme na oleji do zlatohněda a přidáme maso, které dobře ze všech stran opečeme.

  4. Přidáme koření – tymián a bobkový list, rozmáčknuté stroužky česneku, opečeme, podlijeme vínem a vývarem a pod pokličkou dusíme doměkka.

  5. Kusy masa vyjmeme, omáčku zahustíme máslovou jížkou povaříme, vyjmeme bylinky a rozmixujeme.

  6. Vložíme maso zpět a můžeme podávat – rýže, těstoviny, knedlík, brambory

Hovězí vývar:

  1. V kastrolu opečeme pečlivě omytou, nikoliv oloupanou, zeleninu i s kořením do zlatova.
  2. Hovězí kosti a maso (můžem použít hovězí žebra i s masem) dáme do pekáčku a pečeme při 180°C asi 20 – 30 minut.
  3. Poté je vložíme do kastrolu k zelenině, přidáme rajče a zalijeme studenou vodou.
  4. Jen mírně osolíme a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a velmi zvolna vaříme (táhneme) cca 5 - 6 hodin.
  5. Pěnu svrchu sbíráme lžící a vyhazujeme, jen tak zůstane vývar čirý.
  6. Scedíme a dalším varem zredukujeme na požadovanou chuť.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.