Drštková polévka

Jiřinka
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 6
Příprava: 60 minut
Vaření: 180 minut

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
753 KJ
bílkovina
13 g
tuky
7 g
sacharidy
6 g
nasycené mastné kyseliny
3 g
mononenasycené mastné kyseliny
2 g
lepek
1 g
draslík
254 mg
cholesterol
111 mg
fosfor
79 mg
vápník
74 mg
hořčík
39 mg
železo
14 mg
mangan
2 mg
sodík
1 mg

Ingredience

  • 500 g drštek
  • 100 g zeleniny kořenové (mrkev, petržel, celer)
  • Majoránka
  • Sladká mletá paprika
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • Zelená petrželka
  1. Drštky pořádně ve studené vodě propereme. Vezmeme si sůl do ruky a vymneme v ní drštky, pak je spaříme horkou vodou a znova studenou vodou propereme. Nakonec je dáme do studené vody vařit na 40 minut, pak vodu slejeme, nalejeme studenou, osolíme a necháme vařit 3 hodiny, až držtky budou měkké.
  2. Přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu a vaříme ještě 20 minut.
  3. Vyndáme drštky, necháme vystydnout a nakrájíme je na slabé proužky.
  4. V hrnci si usmažíme na drobno nakrájenou cibulku do sklovata, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, přidáme 1 lžíci papriky, utřený česnek a zalijeme přecezeným vývarem z drštek.
  5. Přidáme pepř, sůl a povaříme tak 10 minut.
  6. Drštky a majoránku přidáme do hrnce a necháme krátce vařit. Před podáváním přisypeme nasekanou petrželku.

TYP:
Chuť držkové polévky zlepší, když přidáme 100 g uzeného masa a vaříme ho s dršťkama a nakonec ho nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky.

Podáváme s čerstvým chlebem.


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.