Telecí blanquette

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 20 minut
Vaření: 60 minut
Celkově: 90 minut
Telecí blanquette - kousky telecího v jemné, smetanové omáčce se žampiony.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2569 KJ
bílkovina
40 g
tuky
35 g
sacharidy
32 g
nasycené mastné kyseliny
14 g
cukry
5 g
vláknina
3 g
mononenasycené mastné kyseliny
3 g
polynenasycené mastné kyseliny
2 g
lepek
1 g
draslík
392 mg
fosfor
126 mg
vápník
81 mg
hořčík
41 mg
cholesterol
30 mg
sodík
30 mg
zinek
4 mg
železo
3 mg
měď
1 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 600 g telecí kýty
  • 200 g žampiónů
  • 600 ml kuřecího vývaru
  • 150 ml smetany
  • 3 mrkve
  • 6 malých cibulí
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g máslo
  • olej
  • snítka tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • 3 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • citron

Postup:

  1. Telecí maso nakrájíme na kostky - cca 4 na porci.
  2. Blanšírujeme. Tj - zalijeme vroucí vodou a asi 2 - 3 minuty krátce povaříme, přendáme maso do nádoby s vodou studenou. Maso opláchneme a osušíme. Děláme to proto, aby byla omáčka čistá, bez sražených bílkovin, které by ji zakalily.
  3. Cibulky překrájíme na čtvrtky, mrkev na kolečka. V kastrolu rozehřejeme kousek - asi třetinu - másla s trochou oleje a polovinu cibule a mrkve zlehka opečeme. Zbytek zeleniny použijeme později.
  4. K opečené zelenině přidáme maso.
  5. Ihned zalijeme horkým vývarem. Jen tolik, aby byla hladina vývaru současně s masem.
  6. Přidáme koření s částí tymiánu - ideálně do kousku gázy nebo do drátěného košíku na koření, ať ho nemusíme lovit a zvolna vaříme asi tak hodinu - do měkka.
  7. Ve vedlejším kastrolu zatím rozehřejeme další třetinu másla a opečeme na něm zbytek zeleniny - nepříliš zprudka.
  8. Přidáme žampiony a chvilku společně podusíme.
  9. K žampionům přihodíme snítku tymiánu.
  10. Měkké maso vybereme z omáčky a omáčku necháme redukovat na požadovanou chuť - čím déle, tím je omáčky méně, ale má silnější chuť.
  11. Ze zbytku másla připravíme světlou jíšku, kterou rozšleháme ve trošce studené vody nebo vývaru a vlijeme do omáčky.
  12. Rozmícháme, přivedeme k varu a necháme 10 minut zvolna probublávat. Vlijeme smetanu a hotovou omáčku přelijeme do kastrolu, ve kterém jsme opekli zeleninu se žampiony (pokud houby pustily moc šťávy, tak ji raději slijeme, aby nám zbytečně nenaředila omáčku.)
  13. Hotovou omáčku dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem (použil jsem bílý) a citronovou šťávou.
  14. Podávat můžeme například s rýží, ovšem já jsem dal přednost domácím špekovým knedlíkům.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.