Ingredience med

Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů. Med má zvláštní chuť,někteří lidé dávají přednost před cukrem . Med je směs cukrů, vody, a jiných složek. Specifické složení medu závisí nejvíc na směsi květů navštívených včelami, které med produkovaly .Než se začal používat cukr tak med byl hlavním sladidlem.Z madu se dělá nápoj zvaný medovina.Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům. Med obsahuje hlavně jednoduché, dobře stravitelné cukry.Krystalizace (tuhnutí) je přirozená vlastnost včelího medu. Krystalizovaný med si uchovává všechny vzácné látky a vlastnosti.Med se skladuje výhradně v uzavřené skleněné nebo keramické nádobě. Krystalizovaný i pastovaný med lze zahříváním ztekutit , ale pouze ve vodní lázni nepřevyšující teplotu 45 °C. Med je již odpradávna používán nejen k léčbě nachlazení, ale příznivě se projevuje také u déle trvajících zánětů či chronických onemocnění. Med do horkého čaje ano či ne.Nejlepším řešením tedy bude nedávat med do šálku ihned, ale počkat na dobu, kdy bude možno připravený nápoj pít.
Hledat