Ingredience celer

Celer je známou kořenovou zeleninou, která se s oblibou používá i v naší kuchyni. Existuje ve třech různých variantách - klasický bulvový celer, druhou variantou je celer řapíkatý, a poslední možností je celer listový. Své využití najdou nejen bulvy, ale také listy. Je vhodný také pro tepelnou úpravu, protože ani při vysokých teplotách neztrácí v něm obsažené vitamíny. A celer je sám o sobě nabitý vitamíny všeho druhu.

Byť byste to od něj možná nečekali, obsahuje mnoho vitamínu C. Jeho listy, které jsou často opomíjeny, jsou také bohatým zdrojem vitamínu A. Ale nezapomínejme ani na kořeny, ve kterých najdeme například vitamín B, ale také mnohé minerály jako draslík, hořčík nebo například vápník. Má velmi silnou dezinfekční funkci a i proto má svůj typický nezaměnitelný odér. Velmi dobře ale funguje jako prevence před bakteriemi a plísněmi.

Celer je známý svými mnohými léčivými účinky. Naprostou klasikou, na kterou slyší většina z nás, je snižování cholesterolu a také snižování vysokého krevního tlaku. Celer je známý také tím, že může napomáhat prevenci rakoviny žaludku a zažívacího ústrojí. Navíc působí příznivě také na ledviny. Příznivě může působit také při zácpě. Není sice projímadlem v klasickém slova smyslu, ale dokáže ucpaná střeva účinně pročistit.

Velkou předností celeru jsou také jeho antioxidační účinky. Dokáže tedy z těla vyplavovat škodlivé látky. Krom toho umí také pomáhat při hubnutí, protože je jednak výživný, a pak také dokáže snižovat chuť na přesycená či příliš těžká jídla.

Průměrně obsahuje 100 gramů celeru kolem 1,34 gramu bílkovin, 7,34 gramu sacharidů a jen 0,290 gramů tuku. Najít v něm můžeme i vlákninu, a to v poměru zhruba 3,4 gramu na 100 gramů celeru.

Asi nejznámějším využitím celeru je nakrájet ho jako základ do vývaru či jiné polévky. Díky své výrazné chuti se dá ale použít třeba i jako koření nebo dochucovadlo při grilování či tvorbě nejrůznějších omáček.

Hledat