I nezdravé jídlo může být zdravé. Připravte si domácí chipsy, pizzu nebo nutellu

I „nezdravé” jídlo může být zdravé. Stačí vědět, jak na to. Inspirujte se a připravte si zdravé domácí chipsy, hranolky nebo třeba nutellu. 

Často se říká, že co je dobré, nemůže být zdravé. Nemusí to ale platit vždy. Pokud totiž víte, jak na to, jednoduše si své oblíbené “nezdravé” pochoutky připravíte zdravě.

Hranolky a chipsy

Klasické hranolky a chipsy sice potěší vaše chuťové buňky, vaše tělo už z nich ale tak nadšené nebude. Mimo jiné totiž obsahují škodlivé trans tuky, které zvyšují „špatný“ cholesterol a naopak snižují ten „dobrý“ a podílejí se tak na vzniku nemocí, které v Česku zabíjejí tisíce lidí ročně.

Přesto si je můžete - relativně zdravě - dopřát. Jak na to?

Zdravé DOMÁCÍ hranolky
Syrové brambory oloupejte a nakrájejte na podlouhlé hranolky. Přibližně 20 minut je nechte louhovat ve vodě, aby se vyplapil škrob, osušte je a vyskládejte na plech, na který jste před tím rozložili pečicí papír. Mírně posolte a pečte na 200 stupňů asi 20 až 30 minut.
ČTĚTE TAKÉ: Vyznejte se v bramborách. Základní rady pro váš nákup
Zdravé DOMÁCÍ brambůrky
Postupujte stejně jako u hranolků, místo podlouhlých “hranolků” ovšem brambory nakrájejte na stejně tenké plátky. V průběhu pečení brambůrky opatrně prohrábněte, aby se opekly rovnoměrně.

 

Zdravá domácí pizza

Mastná, plná bílé mouky a taky neuvěřitelně dobrá. Taková je pizza, kterou vám připraví v restauraci. Máte na ni chuť, ale nechcete mít po jídle výčitky svědomí? Zkuste domácí pizzu z celozrnné mouky.

 

Celozrnná pizza
Smíchejte přibližně jeden hrnek celozrnné mouky, trochu olivového oleje, soli a půl hrnku vody a ručně vypracujte vláčné nelepivé těsto. Vyválejte placku.

Potřete ji rajčatovou omáčkou (tu si připravte z rajčat, klidně i z konzervy, bylinek, soli a pepře) a poklaďte mozzarellou, olivami, kukuřicí nebo čímkoliv zdravým, co máte rádi. Položte na plech vyskládaný pečicím papírem a pečte na 200 stupňů přibližně 20 minut.

ČTĚTE TAKÉ: Bílá mouka= bílý jed. Jak se z mouky stal neviditelný zabiják
Tip pro experimentátory: pizza z květákového těsta
Chcete-li se mouce vyhnout úplně, můžete si těsto na pizzu připravit i z květáku. Jak na to? Uvařený květák rozmixujte s jedním vejcem, prolisovaným česnekem, 50 gramy eidamu a oreganem nebo bazalkou. Osolte, vytvořte tenkou placku a na pečicím papíře pečte přibližně 30 minut. Poté placku poklaďte tím, co máte rádi, a pečte ještě 10 minut.

 

Zdravá domácí „nutella”

Jediné, co potřebujete, je dobře uzrálé, oloupané avokádo, kakao a podle chuti buď med, čokoládový protein, nebo umělé sladidlo. Všechno důkladně rozmixujte a nechte v lednici vychladit. Dobrou chuť!
ČTĚTE TAKÉ: Avokádo = superpotravina. Jak ho správně vybírat?
Předchozí článek:
(Ne)bezpečné brambory. Dá se vyhnout solaninu?
Další článek:
Sůl, pepř, spálenina? Rady našich babiček vám zachrání jídlo