Vyznejte se v bramborách. Základní rady pro váš nákup

Před několika staletími zachránily Evropu od opakujících se hladomorů a od té doby u nás zdomácněly natolik, že už si bez nich své talíře neumíme představit. Po kterých bramborách ale sáhnout, a kterým se raději vyhnout? Podívejte se na náš velký přehled.

Varný typ A, varný typ B, žluté, červené, rané, pozdní… Druhů brambor je bezpočet - jen u nás se prodávají téměř dvě stovky odrůd, z toho čtyřicítka českých. Jak brambory vybírat a na co si při nákupu dávat pozor?

6 tipů pro jednodušší nákup

1.

Vybírejte z brambor, které jsou umyté. Lépe si tak všimnete případných vad.

2.

Slupka by neměla být zcvrklá ani nazelenalá.

3.

Vybírejte brambory bez skvrn, strupů a známek mechanického poškození, jako jsou nejrůznější škrábance a řezy.

4.

Koupíte-li omylem plesnivou bramboru, napadené místo neodkrajujte, ale bramboru rovnou vyhoďte. Zároveň pečlivě zkontroluje, zda plíseň nenapadla i další brambory.

6.

U mechanických poškození stačí, když kaz vykrojíte.

Není brambor jako brambor

Dobře jste si “své” brambory při nákupu prohlédli? Výborně. Protože tím to nekončí. Aby brambory chutnaly tak, jak mají, a doplnily vaše jídlo těmi pravými chutěmi, musíte také vybrat správný varný typ.

Varný typ A = do salátu

Jsou pevné a lojovité, proto se hodí především do salátu - ať už klasického “českého”, nebo jakéhokoliv jiného.  Mají velmi pevnou dužinu a nerozvařují se.

Varný typ B = jako příloha

“Klasické” přílohové brambory. Hodí se jak k masu, tak do polévek nebo jako základ pro výrobu těsta (například na bramborové knedlíky).

Varný typ C = kaše

Tyto brambory moučnaté, i proto jsou právě pro kaši nebo pyré ideální. Využijete je i jako základ bramborových placek.

U některých odrůd brambor se setkáte s označením jako AB, BA, nebo BC. Znamená to, že jsou přechodem mezi uvedenými typy, orientujte se pak vždy podle prvního písmena. To označuje, ke kterému typu má brambora nejblíž.  

Odrůdy brambor. Na kaši, nebo na hranolky?

Tady už nám začíná tak trochu “vyšší dívčí”. Ale nikam neutíkejte - věnovat pár minut následujícím řádkům vám výrazně pomůže nejen při nákupu, ale i při vaření brambor. Odrůd brambor totiž existují desítky a každá má trochu jinou chuť a jiné vlastnosti při vaření. Jen v Česku jich je k sehnání přes 170!

Abychom vám to trochu zjednodušili, připravili jsme pro vás základní přehled, po které odrůdě kdy sáhnout.

Chci připravit Vhodná odrůda
Klasickou přílohu z brambor Granada, Secura, Natascha, Granola, Toscana a další
Kaši Satina
Domácí hranolky Asterix, Innovator
Domácí brambůrky Opal, Verdi, Taurus
Pokud chcete vyzkoušet něco tak trochu jiného, sáhněte po bramborách Rosara. Mají červenou slupku a tmavě žlutou dužinu. Hodí se také jako příloha, mají totiž pevnou slupku a jsou slabě moučné.
Předchozí článek:
5 základních evropských omáček. Zvládnete je i doma
Další článek:
Bez vývaru se v kuchyni neobejdete. Kuchař radí, jak na něj