Bez vývaru se v kuchyni neobejdete. Kuchař radí, jak na něj

Ve většině receptů se můžete setkat s větou ,,přidáme hovězí, kuřecí, popřípadě zeleninový nebo jiný vývar”. Spousta mých přátel se mě ptá, zda by to nešlo bez vývaru. Odpověď je jednoduchá – nešlo.

Kvalitní, dobrý vývar je prostě v gastronomii nenahraditelný. Je to v podstatě 90 procent úspěchu. Ať už se jedná o polévky či omáčky nebo šťávy k masům, bez dobrého vývaru nikdy nedosáhnete té správné chuti ani barvy výsledného produktu.

Když například máslovou jíšku rozšleháme ve vývaru a provaříme, máme již hotovou omáčku, která se jmenuje velouté. Je dobrá jen tak, jak byl dobrý vývar, který jsme na ni použili.

ČTĚTE TAKÉ: 5 slavných evropských omáček. Zvládnete je i doma
 

Pokud vývar nahradíme jen vodou, výsledný výtvor je naprosto bez chuti, a i když jej osolíme a opepříme, pořád to bude jen slaná, řídká, v podstatě nechutná hmota. Oproti tomu omáčka z vývaru je dokonalá a plná chuti po surovinách použitých při vaření vývaru. Pokud si zvyknete při vaření vývary používat, budete překvapeni, jak snadné pro vás bude dochucení připravovaných jídel.

Udělejte si zásobu vývaru předem

Vím, může vás napadnout otázka, zda to znamená před každým vařením několik hodin předem začít vařit vývar, a až následně ještě další čas strávit vařením samotného jídla. V podstatě máte pravdu, ovšem existuje několik možností, jak se dobrým vývarem předzásobit.

44588681 - casserole with meat broth with a ladle closeupNejjednodušší způsob je jednou za čas si uvařit dobrý vývar, ať už hovězí nebo kuřecí, a zcezený ho vařením co nejvíce zredukovat a následně vychladit a zamrazit. Ideálně třeba do formiček na led nebo ještě lépe - pokud vlastníte vakuovací přístroj, zavakuovat do sáčků a naskládat do mrazáku na sebe a máte vystaráno.

Zamrazený vývar jen vytáhnete z mrazáku a můžete použít na omáčku nebo polévku. Uvařený vývar vám také vydrží několik dní v lednici i bez zamrazení.

V případě zoufalství můžete použít i nějaký kvalitní bujón z obchodu. Stále to bude lepší než použít jen vodu. V současnosti se asi dá koupit i vývar ve skle bez glutamátů a různých jiných „éček”. Ovšem domácí vývar je domácí vývar.

Příprava zeleninového vývaru je natolik snadná a rychlá, že než si nachystáte ostatní ingredience na přípravu pokrmu, který chcete vařit, zeleninový vývar si mezitím určitě stačíte připravit. Stačí na něj i 20 minut.
Až příště v receptu narazíte na větu „přidáme vývar”, nebojte se toho a zkuste si ho připravit sami. Uvidíte, že se příprava a následné použití vývarů stane i pro vás samozřejmostí, bez které si dobrou omáčku nebo polévku, už nebudete umět představit.

Vyzkoušejte:

360 min. 1
Hovězí vývar Příprava kvalitního hovězí vývaru, který dále použijeme v receptech. Nebojte si udělat vlastní, máte jistotu, co v něm bude.
60 min. 1
Segedínský guláš z krkovice Segedínský guláš z krkovice - dáte si s knedlíkem, nebo chlebem ?
60 min. 1
Vepřové dušené s mrkví Vepřové dušené s mrkví - trošku jinak, než ve školní jídelně
Předchozí článek:
Vyznejte se v bramborách. Základní rady pro váš nákup
Další článek:
(Ne)bezpečné brambory. Dá se vyhnout solaninu?