Panna cotta s malinami a karamelem

Martin
Počet porcí: 8
Příprava: 10 minut
Vaření: 30 minut
Celkově: 28 minut
jeden z nejsnadnějších a současně nejznámějších dezertů

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1497 KJ
tuky
27 g
cukry
21 g
sacharidy
21 g
nasycené mastné kyseliny
19 g
bílkovina
5 g

Ingredience

  • 700ml smetana min 30 %
  • 4 plátky želatiny
  • 1 vanilkový lusk
  • 150g cukru
  • 100g malin

Postup:

  1. 400ml smetany dáme se zhruba 1/3 cukru na mírný plamen - neměla by vařit.
  2. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, špičkou nože vyškrábneme semínka, a i se zbytkem lusku je hodíme do smetany. Necháme na mírném ohni 20 - 30 minut.
  3. Želatinu namočíme do studené vody a necháme 10 minut nabobtnat.
  4. Poté ji trochu vymačkáme a přidáme do horké, ovšem ne vařící smetany a dobře rozmícháme.
  5. Odstraníme z plamene,necháme trochu vychladit a přecedíme.
  6. Z 200ml smetany ušleháme polotuhou šlehačku a přimícháme ji k vařené smetaně.
  7. Smetanovou hmotu nalijeme do formy, třeba na srnčí hřbet, kterou jsme vyložili fresh folií.
  8. Dáme vychladit do lednice nejméně na 4 hodiny.
  9. 1/3 cukru dáme do rendlíky s troškou vody a připravíme si cukrový rozvar.
  10. Do něj vhodíme maliny, ať už čerstvé, pokud je nemáme poslouží nám mražené nebo i jiné ovoce. Prtomícháme a odstavíme stranou.
  11. Zbytek cukru dáme do dalšího rendlíku, necháme lehce zhnědnout, přidáme dve tři lžíce vody a připravíme hnědý karamel.
  12. Necháme svařit na konzistenci sirupu, vmícháme zbytek smetany a necháme vychladit.
  13. Hotovou panna cottu nakrájíme na plátky, ozdobíme malinami a polijeme karamelem.

Chutnalo vám?

Ohodnoťte recept

Přidat
Aluta
2017-02-05 18:41:48
Storno
Přidat