Hachis parmentier

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 20 minut
Vaření: 45 minut
Mleté maso zapečené bramborovou kaší, jednoduché a dobré

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3661 KJ
sacharidy
64 g
tuky
48 g
bílkovina
41 g
nasycené mastné kyseliny
15 g
mononenasycené mastné kyseliny
7 g
vláknina
4 g
draslík
1,496 g
cukry
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
vápník
580 mg
fosfor
351 mg
cholesterol
142 mg
hořčík
101 mg
sodík
50 mg
železo
6 mg
zinek
2 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 žloutky
  • 200 g sýru Ementál (strouhaný)
  • 200 ml bílého vína
  • 2 lžíce vinného octa bílého
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 100 ml smetany
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • muškátový oříšek
  • pepř
  • sůl

Postup:

  1. Brambory uvaříme v osolené vodě, přidáme máslo a smetanu a meltičkou ušleháme kaši. Přidáme špetku muškátového oříšku - s ním raději opatrně - a vmícháme do kaše polovinu strouhaného sýru.
  2. V hnci rozehřejeme olivový olej a vhodíme do něj cibulku, nakrájenou na kostičky - nemusí být příliš na drobno. Opékáme téměř do hněda.
  3. Přidáme mleté hovězí a společně restujeme, až se nám maso krásně opeče do zlatohněda. Osolíme a opepříme.
  4. Vmícháme rajčatový protlak, přilijeme vinný ocet a chvilku restujeme, čímž se lehce zmírní kyselost.
  5. Přidáme bílé víno a necháme odvařit na polovinu (je dobré stále míchat, je tam méně tekutiny, tak abychom to nepřipálili).
  6. Můžeme přilít horký vývar, zmírnit plamen a pomalu dusit do měkka. Šťávu z něj co nejvíce vydusit, aby nám zůstalo v podstatě jen maso.
  7. Až je ragů hotové, odstavíme je z ohně, necháme chvilku vychladit a vmícháme do něj zbytek sýru a žloutky.
  8. Připravíme si pekáček a ragů do něj přemístíme a rovnoměrně rozetřeme na dno pekáčku v silnější vrstvě.
  9. Na ragů stěrkou rozetřeme bramborovou kaši.
  10. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180°C 35 - 45 minut.
  11. Když máme zapečeno, necháme chvilku odstát - lépe se to bude krájet a servírovat.
  12. Můžeme si k tomu ještě připravit nějaký lehký salátek a je to prostě perfektní.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.