Profiteroles
MartinSložení porce
- energie
- 1854 KJ
- tuky
- 33 g
- sacharidy
- 29 g
- nasycené mastné kyseliny
- 20 g
- cukry
- 16 g
- bílkovina
- 5 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 4 g
- lepek
- 1 g
- cholesterol
- 96 mg
- fosfor
- 86 mg
- draslík
- 61 mg
- sodík
- 22 mg
- vápník
- 22 mg
- hořčík
- 13 mg
- zinek
- 1 mg
Ingredience
- 80 g máslo
- 100 g hladké mouky
- 200 ml vody
- 3 vejce
- špetka soli
- 200 ml smetany 30%
- 2 lžíce moučkového cukru
- vanilkový lusk
- 100 g čokolády (70 % )
- 1 lžíce cukru (krystal)
- 100 ml smetany (30% )
Těsto:
Krém:
Poleva:
Nástroje
-
cukrářský rukáv
pečící papír
Těsto:
V kastrolu rozpustíme máslo ve vodě se špetkou soli. Přivedeme k varu a nasypeme mouku. Neustále mícháme, až se nám vytvoří kompaktní těsto, které se začne odspodu a boků kastrolu odlepovat.
Necháme min 20 minut vychladnout.
Následně pečlivě vmícháme do těsta postupně tři vejce.
Těsto přemístíme do cukrářského rukávu a na plech na pečící papír vytvoříme malé bochánky.
Pečeme na 180 - 200 °C asi 15 - 20 minut dozlatova.
Upečené profiteroles necháme chvilku vychladit.
Krém:
Do misky nalijeme smetanu na šlehání, vyškrábneme vnitřek vanilkového lusku a přisypeme moučkový cukr.
Šleháme metličkou nebo ručním šlehačem, než začne ,,kopečkovat,,.
Krém přendáme do čistého cukrářského rukávu a zboku napíchneme do upečených, vychladnutých profiteroles a naplnímeje krémem. Půjde to dobře, protože jsou měkké.
Poleva:
Čokoládu rozpustíme ve zbytku smetany a dle chuti dosladíme.
Hotové a naplněné profiteroles poprášíme moučkovým cukrem, naskládáme do pyramidy a polijeme vychladlou čokoládovou polevou.