Proč a jak se stát Šikovným kuchařem

kucharJídlo je podstatnou částí našich životů. To, co jíme, se odráží v našem fyzickém stavu, ale i ve stavu naší mysli. Zážitky z dobrého jídla můžou být nádherné a velice intenzivní. Asi skoro každý dokáže být milovníkem dobrého jídla, ale připravit jej je pro někoho menší či větší problém. Náš projekt má za cíl Vám pomoci přinést ty nejlepší zážitky a skvělé pocity i na váš stůl. Pracujeme proto na zajímavých receptech a hledáme tu nejlepší formu zápisu, aby bylo vaření lehce zvládnutelné.

Portál sikovnykuchar.cz nabízí kromě receptů i celou řadu doplňkových funkcí, které jsou dostupné bezplatně po zaregistrování a přihlášení. Jako přihlášený kuchař budete mít možnost jednoduše sledovat nové recepty vámi oblíbených kuchařů, vytvořit si seznam oblíbených či uvařených receptů, hodnotit recepty a komunikovat s ostatními a v neposlední řadě pochlubit se se svým kuchařským uměním a psát recepty vlastní. Ne každý má nadání psát vlastní recepty, ale pokud zrovna ve vás toto nadání dříme, pak vás jistě potěšíme řadou zajímavých akcí, které pro autory receptů připravujeme.

  • Každý měsíc budeme vyhlašovat nejlepší kuchaře a fotografy měsíce, kteří získají zajímavé ceny.
  • Kromě toho připravujeme speciální partnerské programy, které budou časově omezené.
  • Pokud je vaření váš život a chtěli byste více svého času věnovat psaní receptů, pak nás prosím kontaktujte na podpora@sikovnykuchar.cz pro více informací
Na našem portálu každý den tvrdě pracujeme. Staňte se součástí naší komunity a zaregistrujte se co nejdříve. Jak, to vám vysvětlí další kapitola.

!!! Upozornění: Stránky jsou zatím pod velkým vývojem, takže omluvte případné problémy. Když narazíte na nějaký problém, budete mít nějaký námět nebo dotaz, prosím kontaktujte nás na podpora@sikovnykuchar.cz !!!

1. Registrace kuchaře

Na adrese https://www.sikovnykuchar.cz/profil/prihlaseni je registrace nových kuchařů a přihlašovaní pomocí facebooku a/nebo google+ služeb.

login

Nejdříve si tedy založte účet,  případně se přihlaste přes facebook/google+. Po registraci/přihlášení se v naší databázi vytvoří váš účet. Po přihlášení doporučujeme vyplnit zbylé údaje v nastavení profilu a vložit svou fotku.

2. Jak psát recepty

Nejdříve si prosím přečtěte podmínky používání tohoto webu na http://www.sikovnykuchar.cz/terms. Nejdůležitější je nevkládat žádné recepty nebo fotky, které jsou chráněny autorským právem, což je poměrně složité téma. Proto nejideálnější je, když jste autorem jak receptu, tak fotografií - rozhodně žádný nekopírujte 1:1 z cizího zdroje.

 

2.1 Přidání receptu

Po přihlášení klikněte na ikonku svého profilu vpravo nahoře, poté na menu „Recepty“ a tam na modré tlačítko „Přidat recept“.  Každý recept obsahuje:

Jednu či více fotografií hotového pokrmu (máme tam k tomu malý editor na úpravu fotek, ale stačí pouze fotku přetáhnout do okénka, vyeditují naši administrátoři za vás) – k fotkám dejte ideálně i popisek.

    • Nadpis: nadpis daného receptu - název
    • Popisek: popis jídla (když před někoho dáte talíř s jídlem, jak mu ho popíšete?)
    • Ingredience: co všechno tam patří a v jakém množství, jednu na řádek a odentrovat, mezi množství a jednotky prosím mezeru, takže ne 200g čokolády, ale 200 g čokolády. Snažte se psát přesná čísla, v postupu potom klidně napište zhruba 200g, přibližně 150ml, podle chuti soli…
    • Nástroje: pouze speciální nářadí a nástroje potřebné k přípravě, zase jedna na řádek. Nepsat obyčejné věci, které najdete v každé kuchyni (tedy NE hrnec, pánvička, prkýnko, nůž.... ale šokr, kutr, zapékací mísu).
    • Postup: Postup jak dané jídlo uvařit. Co řádka to jeden krok. Seznam kroků bude očíslován automaticky. Formátování textu (hezkou úpravu) a kontrolu češtiny zařídíme následně za vás, vy prosím pište s diakritikou (čárky a háčky).
    • Čas vaření: Kolik času je potřeba na uvaření receptu
    • Čas přípravy: Pokud jde o složitější recept v kterém je potřeba si něco připravit před začátkem vaření.
    • Celkový čas: celková doba pro zhotovení jídla.  Vyplňuje se pouze pokud je potřeba mezi přípravou a vařením počkat určitou dobu. Např. kynuté knedlíky...příprava těsta...čekání na vykynutí...uvaření knedlíků….Nebo Nakrájet maso...nechat 1 den marinovat v ledničce...uvařit.
    • Počet porcí: pro kolik je to osob z daného množství surovin
Napsaný recept lze:
  • Uložit – uloží váš recept a dá nám najevo, že je připraven k publikování (admini projdou a doupraví)
  • Uložit koncept – recept není hotový, ale potřebujete na něm přerušit práci a později se k němu vrátit (najdete ho ve svém profilu pod Recepty)
  • Storno – ukončí práci na receptu a neuloží jej
  • Smazat - v krajním případě lze recept smazat...Je to možné ale jen do té doby, než se na recept nezačne v systému něco odkazovat.

2.2 Fotky - základ úspěšného receptu

Aby byl recept koukatelný, je ideální k němu doplnit fotku či dvě. Samozřejmě je daleko složitější jídlo připravit a vyfotit než jen napsat recept, a tak budeme rádi i za recepty bez fotek. Zkuste ale využít každé možné příležitosti pro pořízení hezkých fotografií, které vytvoří vašemu receptu a umění tu správnou vizitku.

Focení jídel je velmi složitá disciplína a tak je potřeba se to postupem času naučit. Jídlo by mělo být dobře nasvícené a nafocené v detailu z boku - vše, co je na talíři, vynikne daleko více než při kolmém focení z vrchu. Na internetu lze najít několik zajímavých článků na toto téma...například na http://www.fotoguru.cz/jak-fotit-jidlo/

2.3 Rekapitulace

Zrekapitulujeme si nutné podmínky pro psaní receptu:
  1.    Fotka nesmí být autorsky chráněná. Nejlépe udělat vlastní! Většinu fotek na internetu NELZE použít.
  2.    Recept nesmí být autorsky chráněný, Ideální je vlastní recept.
  3.    Recept musí být napsaný s diakritikou!
  4.    Ingredience rozdělujeme po řádkách. Co řádka to jedna ingredience. U ingrediencí vždy dáváme množství – mezi číslem a jednotkou děláme mezery.
  5.    Postup vaření rozdělit na kroky. Každá řádka je 1 krok.

3. Vaření je zábava a hra

Samozřejmě se všichni snažíme podělit se s ostatními o naše zkušenosti a mít užitek z rad ostatních. Aby celá tahle cesta byla také dostatečně zábavná, připravili jsme pro každého Šikovného kuchaře možnosti, jak získávat ocenění za svůj postup.
  • Každý kuchař dostává body, načítané do Hodnosti - body jsou přidělovány za akce, které provedete (napíšete recept, ohodnotíte cizí, napíšete komentář nebo se jinak viditelně zapojíte do dění na stránkách)
  • Pravidelně se pořádá hodnocení nejlepších kuchařů - s cenou od nás
  • Pravidelně vybíráme nejlepší fotky - opět ohodnoceny cenou
 

Přidejte se i vy, bude nám potěšením.

medal-gold-100_logo Těšíme se na vás! Tým sikovnykuchar.cz

Předchozí článek:
Portál otevřen v předběžném přístupu pro veřejnost
Další článek:
Partnerský program pro šikovné kuchaře