Proč jíst mořské ryby

14117635 - fish dish - grilled salmon with vegetables

Jezte ryby, to se na nás valí snad od každého, kdo trochu rozumí zdravé stravě. Ale proč? Co je hlavním důvodem, pro který všichni nadšenci do zdravé stravy tak milují mořské ryby? Je to jednoduché. Obsahují spoustu látek, které prospívají našemu zdraví. A v dnešní době už navíc není problém sehnat čerstvou rybu kdekoliv, nejen na pobřeží. Jaké jsou tedy jejich hlavní výhody?

Za prvé, jsou plné vitamínu D. Ten má velmi příznivý vliv na naše kosti. Pokud si tedy chcete zachovat zdravé kosti i v pokročilejším věku a předejít obvyklým nemocem, jíst ryby se vám vyplatí. Obsahují také vitamín B12, který pozitivně působí na nervový systém, zklidňuje ho, a způsobuje, že se budete cítit znatelně lépe.

Samozřejmě, i ryb obsahují tuk. Ten v rybách je ovšem zdravější než ve vepřovém nebo hovězím mase. Rybí tuk je mnohem lehčí, a navíc je prokázáno, že může efektivně působit jako prevence různých nemocí. Tělo nějaký tuk zkrátka potřebuje, a ten rybí je patrně nejvhodnější. Ryb také obsahují mnoho jódu, který je dobrý pro odbourávání nežádoucího podkožního tuku.

Jedním z nejhlavnějších benefitů mořských ryb je velký obsah Omega-3 mastných kyselin, které mají příznivý vliv na srdce a oběhový systém. Dostatek Omega-3 kyselin výrazně snižuje riziko srdečních chorob, včetně infarktu, tvorby krevních sraženin nebo arytmie.

Ovšem pozor, i ryby mají určitá pravidla. Pokud je budete ignorovat, může vám rybí maso nakonec víc uškodit než prospět. Za prvé, vždy si dávejte pozor na to, zda je ryba opravdu čerstvá. Vyhněte se kupování i konzumaci ryby, která na první pohled není čerstvá. Vyhněte se i nezdravým způsobům přípravy ryb. Pusťte z hlavy smažení a další nezdravé způsoby zahrnující oleje a tuky. Vsaďte na klasiku a zkuste rybu podusit nebo opéct. Díky tomu bude mít i mnohem lepší chuť, a navíc v ní zůstane mnohem více zdraví prospěšných látek.

Vyzkoušejte:

Nilský okoun s ratatouille a pečenými bramborami

Butterfish s fenyklem a rajčaty

Africký sumeček s olivovou tapenádou

Chobotnice na grilu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Předchozí článek:
Kuchař měsíce 10/2016
Další článek:
Jak správně skladovat jídlo v lednici