Vyrobte si domácí rostlinné mléko. Recept na mandlové, ovesné a kokosové mléko

Málokterá potravina dnes budí takové kontroverze jako kravské mléko. Nápoj, bez kterého bychom si neuměli představit dětství, se v dospělosti mění v obávaného strašáka. Alespoň podle některých odborníků.

 

Alergie na laktózu, problémy s trávením, ale třeba i veganský styl života. To jsou některé z důvodů, proč se mnozí z nás v dospělosti kravskému mléku spíš vyhýbají. Dobrá zpráva je - rostlinná mléka tyto potíže nezpůsobují.

Zdravá alternativa kravského mléka

Na začátek jedno upozornění. Název “rostlinné mléko” totiž není úplně přesný. Nejde o skutečné mléko, nepochází totiž z mléčných žláz savců, ale vyrábí se lisováním a fermentací surovin rostlinného původu.

Ať už jim ale budeme říkat jakkoliv, nespornou pravdou je, že mají několik vlastností, díky kterým je dnes stále víc vyhledávají lidé, kteří dbají na své zdraví.

-> neobsahují laktózu

-> mají méně nasycených tuků než klasické mléko (s výjimkou kokosového)

-> jsou zdrojem vitaminů, vlákniny a lecitinu

-> nezvyšují cholesterol

Chcete-li rostlinné mléko dopřát i svým dětem, buďte spíš opatrní. Některá z nich (například sojové) u dětí mohou způsobovat alergickou reakci.
ČTĚTE TAKÉ: SÓJA: KTERÁ POMÁHÁ A KTERÁ ŠKODÍ?
 

Tip: Chcete-li rostlinné mléko použít k vaření, použijte rýžové mléko. Má totiž neutrální chuť, takže se hodí na cokoliv. Naopak sójové mléko použijte k výrobě koktejlů, mandlové zase do palačinek.

Jak vyrobit domácí rostlinné mléko?

Nechcete-li zbytečně utrácet, zkuste si některé z rostlinných mlék vyrobit doma. Potřebujete k tomu jen pár surovin, mixér a chuť experimentovat. Platí totiž, že rostlinné mléko vyrobíte (téměř) z čehokoliv.

Jak na to? 150 g obilnin, semínek nebo ořechů zalijte necelým litrem studené vody. Nechte několik hodin namáčet (třeba přes noc) a poté rozmixujte nebo přeceďte přes plátýnko. Mléko můžete dosladit rozinkami nebo ho rozmixovat s čerstvým ovocem.

Tímto způsobem jednoduše připravíte pohankové, mandlové, rýžové nebo ovesné mléko.

ČTĚTE TAKÉ: KOKOSOVÝ OLEJ. JEHO ÚČINKY A VYUŽITÍ
 

Tip: Pokud jste mléko přecedili přes plátno, hutné zbytky nevyhazujte. Můžete je využít do pomazánek, kaší nebo dezertů.

Podobně můžete doma vyrobit i kokosové mléko. Stačí nastrouhat kokos, zalít ho horkou (ne vařicí) vodou, nechat chvíli odstát a rozmixovat, případně přecedit. Hotovo!

Předchozí článek:
Nejlepší domácí zálivky do salátu zvládnete za pár minut
Další článek:
Ovesné vločky: zdravá snídaně i kalorická bomba