Jídlo, které ochladí. Tradiční čínská medicína pomůže (nejen) v létě
Je vám horko a zmrzlina ani studené pití nepomáhají? Ani nemohou. Nechte se raději inspirovat tradiční čínskou medicínou. To, že byste měli to, co jíte, přizpůsobit ročnímu období, samozřejmě není žádná novinka. Vaše tělo si v létě samo řekne „o něco lehčího” a chuť na knedlíky si raději nechává na zimu.
Číňané v tom ale dokázali jít ještě dál. Tradiční čínská medicína se totiž na jídlo nedívá z hlediska obsahu bílkovin, sacharidů a tuků a dokonce ani nepočítá kalorie.
Vystačí si s rozlišováním dvou protikladných a vzájemně se doplňujících energií jin a jang, s příslušností potravin k jednotlivým elementům (dřevo, oheň, vzduch, země, voda) a - což je pro nás v tuto chvíli nejdůležitější - s termickým působením potravin.
ČTĚTE TAKÉ: Studené polévky ochladí i osvěží
Chladivé, zahřívající a neutrální potraviny
Jak to funguje? Podle čínské medicíny můžeme potraviny rozdělit do tří skupin: na ty, které tělo zahřívají, na ty s ochlazujícími účinky a na potraviny neutrální. A překvapivě to vůbec nemusí souviset s tím, zda je daná potravina sama horká, nebo chladná (například horký zelený čaj vaše tělo spolehlivě ochladí).Číňané věří, že pochopíte-li, jak jednotlivé potraviny termicky působí, pomůže vám to v mnoha oblastech života. Například lidé, které trápí nadměrné pocení, by měli zahřívající potraviny omezit, naopak ti, kdo chtějí zhubnout, by jich měli spíše přidat (zahřátý organismus lépe spaluje tuky).
| Chladí | Zahřívají | Neutrální | |
| Mléčné výrobky | tvaroh, kefír, zakysané mléko, kysaná smetana | kozí a ovčí mléko a sýry, plísňový sýr | máslo, kravské mléko, sladká smetana |
| Zelenina | ředkvičky, bílá ředkev, mangold, čekanka, hlávkový salát, rajčata, cuketa, špenát, květák, brokolice, lilek, avokádo | cibule, pórek, křen, česnek, dýně, petržel, růžičková kapusta | zelené fazole, hrášek, dýně, mrkev, brambory, kedluben, červené zelí, tuřín, bílé zelí, kopřiva, ledový salát, polní salát, červená řepa |
| Ovoce | rybíz, jahoda, brusinka, kyselé jablko, citron, mandarinka, pomeranč, grepy angrešt, borůvky, hrozny, ananas, kiwi, žlutý meloun, kaki, mango, červený meloun, banán | broskve, meruňky, třešně, švestky, granátové jablko, sušená jablka | ostružiny, maliny, sušené datle a fíky |
| Maso | králík, kaviár, krabi | drůbeží, skopové, grilovaná masa, zvěřina, hovězí játra a ledvinky, garnát, úhoř, humr, treska, langusta, sardel, platýz, tuňák, uzené druhy ryb, šunka, uzené a sušené maso | vepřové, hovězí, telecí, husa, krůta, křepelka, okoun, pstruh, kapr, losos |
| Nápoje | zelený čaj, ibiškový čaj, meduňkový čaj, mátový čaj, šampaňské, bílé víno, pivo, jablečná a hrušková šťáva, minerální voda | káva, medovina, vysokoprocentní alkohol, kokosové mléko | čaj pu-erh, černý čaj, šípkový čaj, hroznová šťáva |
| Ostatní | pšenice, pšeničné klíčky, výhonky sóji, žampiony, hrách, tofu, olivový olej | jáhly, oves, kukuřice, polévky, omáčky, vejce, sojová omáčka, hořčice, vlašské a burské oříšky, většina koření | čočka, sojové boby, hlíva ústřičná, houby shitake, oregano, kakao, lískové ořechy |
ČTĚTE TAKÉ: CO JÍST V LÉTĚ? LETNÍ JÍDELNÍČEK NEMUSÍ BÝT JEN SALÁT
Letní jídelníček podle čínské medicíny
Trápí-li vás horko, zkuste místo klimatizace sáhnout spíš po syrové zelenině, jako jsou rajčata, cuketa nebo avokádo. Omezte tuky, koření a sůl a místo kávy si v létě dopřejte zelený nebo mátový čaj, spolehlivě vás ochladí. Pokud můžete, vyhněte se ledovým nápojům - paradoxně vám v horku příliš nepomohou.Do jídelníčku zařaďte také obilniny, luštěniny, špenát a červenou řepu. Používáte-li koření, v létě zvolte oregano a muškát.
Nejlepší asijské recepty:
3 „nezdravé” potraviny, které vám ve skutečnosti neškodí