3 důvody, proč na vás diety nefungují

Léto je za dveřmi a těch, kdo věří, že během několika týdnů dokážou zhubnout kila, která nabírali měsíce a roky, je mezi námi hodně. Až překvapivě.

Ať už mezi ty, kdo v touze po dokonalém „letním těle” sahají po nejrůznějších zaručených dietách, patříte také, nebo ne, jedno byste měli vědět: diety nefungují. Nejenže vám velmi pravděpodobně nepomohou zhubnout, ale navíc si jimi můžete svou cestu k vysněné postavě a zdraví natrvalo uzavřít. Přečtěte si proč.

1. Dieta vás nutí nenávidět jídlo

Většina populárních diet si s potravinami, které máte opravdu rádi, příliš nerozumí: ať už jde o čokoládu, brambůrky, pizzu nebo třeba omáčky s knedlíky. Jenže radikální zákaz nefunguje.

Ani člověk s tou nejsilnější vůlí se totiž nedokáže omezovat donekonečna. A tenhle příběh tak většinou končí všude stejně: u vybílené ledničky, pocitů viny a následné snahy dodržovat ještě přísnější režim než dosud.

Zdravější a krásnější postavy tak za pomoc radikální diety nedosáhnete, zato se velmi pravděpodobně propracujete k častějšímu záchvatovitému přejídání a „strachu” z jídla.

ČTĚTE TAKÉ: Proč máme chuť na nezdraé jídlo a čím ho nahradit. Velký přehled

2. Nízkokalorické diety zpomalují metabolismus

Většina populárních diet je založena na jednoduchém předpokladu: čím méně budu jíst, tím víc zhubnu. Takhle jednoduše ale naše tělo nefunguje.

Ke správnému fungování totiž potřebuje dostatečný přísun živin a energie, a pokud se mu jí kvůli přísné dietě nedostává, začne jet na úsporný režim. Konkrétně? Jste unavení, bolí vás hlava a svaly ochabují.

A právě svalová hmota bude nakonec zřejmě tím jediným, o co po drastické dietě přijdete. Tuky se ani nehnou, a pokud ano, tak jedině směrem nahoru.

Vaše tělo si totiž šok, který jste mu nízkým příjmem způsobili, „zapamatuje”, váš metabolismus se zpomalí a vy tak paradoxně začnete tloustnout.

3. Žádná dieta se nedá držet dlouhodobě

Většina z nás považuje dietu za nástroj, ke kterému se uchylujeme ve chvíli, kdy „potřebujeme zhubnout”. Jakmile ale dieta skončí, vracíme se zpátky ke svým předchozím stravovacím návykům.

A pak? Nejen, že se nám ztracená kila rychle vrátí, ale ještě jich pár dalších přibude.

Proto platí: chcete-li zhubnout nebo zkrátka jen změnit své stravovací návyky, pamatujte na to, že nic není tak účinné jako celková - a trvalá - změna životního stylu.

ČTĚTE TAKÉ: Jezte tuky, budete zdraví. Opravdu nám lékaři lhali?

Tip na závěr

Myslíte-li to s hubnutím vážně, hlídejte si dostatečný přísun bílkovin, zdravých tuků a zeleniny. Dostatečně zasytí, a přitom tělu dodají tolik potřebné živiny.
Předchozí článek:
Bulgur, kombinace chuti a zdraví. Uvaříte ho za pár minut
Další článek:
Po přílohách se tloustne? Pravda a mýty o sacharidech