Po přílohách se tloustne? Pravda a mýty o sacharidech

Podle jedněch absolutní zlo, podle druhých nezbytná součást zdravého jídelníčku. Které cukry pomáhají, a které škodí?

Těstoviny, brambory, rýže, ale i čokoláda nebo třeba sušenky. Sacharidy (lidově řečeno „cukry”) jsou všudypřítomná součást našich jídelníčků. Ovšem je to dobře?

Podle většiny výživových poradců jsou právě sacharidy zodpovědné za dnešní epidemii obezity. A lékaři k tomu dodávají: právě zvýšená konzumace sacharidů má vliv i na rozvoj některých srdečních onemocnění nebo druhů rakovin.

Pokud vás - stejně jako mnoho dalších - napadlo, že v tom případě stačí vyřadit vyřadit sladkosti a přílohy a zbavíte se nadváhy, pak jste právě propadli jednomu z nejrozšířenějších omylů ve výživě. A radši čtěte dál.

ČTĚTE TAKÉ: Jezte tuky, budete zdraví. Opravdu nám lékaři lhali?
 

Není cukr jako „cukr”

Podlehnout kouzlu nejrůznějších bezsacharidových diet je jednoduché. Nabízejí totiž jednoduché odpovědi na otázky, které trápí snad každého, kdo má pár kil navíc.

Ovšem na důležitou věc se přitom zapomíná: ne všechny sacharidy jsou stejné a ne všechny plní v našem těle stejnou funkci. Vyřadíte-li ty nesprávné, můžete si víc uškodit než pomoct.

Tady je jednoduchý přehled, který vám pomůže lépe se ve světě sacharidů zorientovat.

1. Monosacharidy

Neboli jednoduché cukry.  Najdete je například ve sladkostech, slazených nápojích a džusech, ale i v průmyslově vyráběných potravinách a výrobcích. Vyznačují se tím, že je naše tělo dokáže velice rychle zpracovat a do trávicího traktu se tak vstřebají téměř okamžitě. A právě v tom tkví kámen úrazu.

Jednoduché cukry se totiž okamžitě dostávají do krve, což vede k vyplavení značného množství inzulínu, hormonu, který reguluje hladiny cukru v krvi a jehož nedostatek vede k rozvoji cukrovky.

Ovšem stejně rychle, jako se nejprve hladina cukru v krvi zvýší, tak se také prudce sníží. Poznáte to jednoduše - dostanete opět hlad.

ČTĚTE TAKÉ: Proč máme chuť na nezdravé jídlo a čím ho nahradit. Velký přehled

2. Komplexní sacharidy

Oproti klasickým cukrům se v těle rozkládají pomaleji a také jim déle trvá, než se vstřebají do krve. Tím pádem hladina cukru stoupá pozvolna a pocit nasycení přetrvá déle.

Komplexní sacharidy, které můžete znát i pod jménem škroby, najdete například v bramborách, rýži, ovesných vložkách nebo luštěninách.

3. Vláknina

Zvláštní druh sacharidů představuje vláknina. Zjednodušeně řečeno slouží jako potrava pro přátelské střevní bakterie v trávicím traktu. Ty pak vlákninu využívají ke tvorbě tělu prospěšných mastných kyselin. Vláknina by proto měla být nedílnou součástí zdravého jídelníčku - lékaři jí doporučují denně zkonzumovat přibližně 30 gramů.

Sacharidy: které pomáhají, a které škodí?

Rozdělení sacharidů do tří různých skupin už tedy známe. Jak s nimi ale naložit?

Přestože je nadměrná konzumace sacharidů hlavní příčinou dnešní epidemie obezity, úplně je vyřadit není to pravé řešení. Právě sacharidy totiž dodávají vašemu tělu tolik potřebnou energii.

Většina sacharidů se v těle přemění na glukózu, kterou pak tělo používá jako „palivo”. (Mimochodem, pokud má tělo tohoto paliva nadbytek, začne ho ukládat v podobě tuků.) Pokud tedy nechcete, aby vás trápila únava, bolesti hlavy nebo vracející se „vlčí hlad”, tak sacharidy zkrátka potřebujete. Dobře ale přemýšlejte, po kterých sáhnout.

Jednoduché cukry sice dodají energii rychle, budete ale po nich mít brzy hlad a mohou se výrazně spolupodílet na vzniku cukrovky i dalších nemocí. Naopak komplexní sacharidy uvolňují energii postupně a ve zdravém jídelníčku tak rozhodně mají své místo - typicky ve formě příloh, jako jsou brambory, rýže nebo třeba luštěniny.

 

Věděli jste, že…

… komplexní sacharidy si můžete bez obav dát i před spaním? Pokud jde o naše tělo, časování jídel v průběhu dne pro něj není tak důležité - pokud nepřekročíte svůj doporučený denní kalorický příjem. Sacharidy naopak pomáhají při regeneraci a bude se vám po nich lépe spát.

Předchozí článek:
3 důvody, proč na vás diety nefungují
Další článek:
Jasmínová, basmati, v sáčku... Kam se hodí která rýže? Velký přehled + nutriční hodnoty