Jarní únava není výmysl. 7 superpotravin, které vás postaví na nohy

Jste malátní, roztěkaní, špatně se soustředíte a nedokážete vstát na první zazvonění budíku? Nejste sami. Jarní únava není žádný moderní výmysl, ale přirozený fenomén. Znali ji už naše prababičky a pradědové, kteří přišli na to, jak se jí účinně bránit. Za pomoci jídla.

Během dlouhých zimních měsíců si naše tělo projde menším peklem. Dny jsou krátké, sluníčka je nedostatek a my, aby toho nebylo málo, navíc většinu času trávíme v uzavřených, špatně větraných místnostech. To, že během zimy radikálně snížíme příjem ovoce a zeleniny, nám na zdraví taky nepřidá. První jarní dny pak vítáme slabí, unavení a bez energie.

7 superpotravin proti jarní únavě

Něčím podobným si procházeli už naši pradědové a prababičky. Na rozdíl od nás ale v boji proti jarní únavě nespoléhali na zázračné doplňky stravy nebo „detoxikaci”, ale sázeli na vitaminy a antioxidanty v přírodní podobě.

Inspirovali jsme se jejich zkušenostmi a přinášíme tipy na zázračné české superpotraviny, které vás z jarní únavy rychle vytáhnou.

1. Česnek a cibule

Často se říká, že cibule je nekorunovanou královnou kuchyně a česnek že je její král. A je to pravda. Nejenže se bez nich česká kuchyně neobejde, navíc mají zázračný účinek na náš organismus.

Obsahují silice a antioxidanty, díky kterým účinně posilují vaši imunitu, a na vašem stole by tak obzvlášť na jaře neměly chybět. Pokud z nich vaříte, upravujte je pouze krátce, v „asijském” stylu. Uplatní se i jako součást studené kuchyně, například v salátech nebo pomazánkách.

Aby si česnek a cibule vše dobré, co obsahují, zachovaly co nejdéle, spotřebujte je vždy co nejdřív poté, co je oloupete, jinak jejich příznivé účinky zeslábnou.

2. Semínka a klíčky

Na jaro to pravé nejen pro vaše zdraví, ale i pro váš mlsný jazyk. Jde o skvělou přísadu především do salátů, jejichž čas právě na jaře začíná.

Nedokážete-li se rozhodnout, po kterých semínkách sáhnout, nic nezkazíte lněným semínkem, které obsahuje rozpustnou vlákninu a díky tomu, že na sebe váže vodu, vám pomůže s jarní očistou těla.

3. Bylinky

Na jaře se by se neměla začít zelenat jen příroda, ale i naše talíře. Zaručený recept? Přece bylinky. Obsahují chlorofyl, který působí antisepticky a zvyšuje stravitelnost potravy, a kyselinu listovou, důležitou především pro nastávající matky. Většina bylinek je navíc léčivá. 

Na jaře tedy sáhněte po rozmarýnu, mateřídoušce, řeřiše nebo třeba netradičních kopřivách. A nezapomínejte bylinky pravidelně kombinovat a střídat. Jinak by vám mohlo hrozit předávkování účinnou látkou, zejména pokud jste citlivější.

4. Jablka

Jablka vám po zimě dodají potřebné vitaminy a vlákninu

Jablka, to jsou dvě slova — vláknina a vitaminy. Tedy přesně to, co po zimě potřebujete. Nezapomínejte ale pravidelně střídat jednotlivé odrůdy. Například červená jablka obsahují více antioxidantů, zelená zase víc trpkých látek.

Pokud jste jablka skladovali přes zimu, před tím, než jste sníte, zkontrolujte, jestli nejsou nahnilá. U nahnilých jablek totiž dochází ke znehodnocení prospěšných látek a vykrojit nahnilé místo bohužel nestačí. Aby vám ze sebe dalo to nejlepší, musí být jablko celé zdravé.

5. Mrkev

Je zdrojem beta karotenu, který naše po zimě vybledlá kůže potřebuje jako ochranu před ostrým jarním sluncem. Beta karoten navíc pleť chrání před volnými radikály. Myslíte-li na své zdraví, měli byste sníst ideálně dvě mrkve denně.

6. Kysané zelí

O tom, že kvašené výrobky patří k těm nejprospěšnějších, asi víte. Čím to ale je? Mléčným kvašením se v nich zvyšuje obsah vitamínů C, K a B. Kyselina mléčná pak nahrazuje kyseliny, kterých máme nadbytek (například kyselinu octovou). Kysané zelí je navíc zdrojem vápníku, fosforu, síry a hořčíku a zvyšuje obranyschopnost organismu.

Chcete-li kvašené výrobky zařadit do svého jídeíčku, ale kysané zelí nepatří k vašim oblíbencům, doporučujeme i jiné výrobky, které vznikají kvašením — například asijské kimchi.

7. Červená řepa

Je jedno, jestli je syrová, pečená, nebo nakládaná — jedná se o skutečné požehnání pro váš organismus. Červená řepa podporuje činnost jater, zbavuje tělo nadbytečného sodíku a působí jako velice silný antioxidant.

Pokud na červenou řepu nejste zvyklí, zařazujte ji do jídelníčku opatrně. Má tak silný očistný účinek na organismus, že zejména citlivým lidem může zpočátku způsobovat bolesti hlavy.

Nevíte, co uvařit?

Zadejte suroviny a vybereme pro vás recept
Předchozí článek:
Máslo, které se nikdy nepřepálí. Vyrobte si ho doma
Další článek:
Losos, riziko pro zdraví? Záleží, odkud pochází