Máslo, které se nikdy nepřepálí. Vyrobte si ho doma

V Indii mu říkají elixír života, naše babičky si bez něj vaření neuměly představit a smažené řízky by bez něj nebyly tím, co jsou. Přepuštěné máslo, zázrak klasické i moderní kuchyně, přitom jednoduše vyrobíte doma.

Ghí – tato cizojazyčně znějící surovina, bez které se neobejde velká spousta pokrmů, včetně proslaveného vídeňského řízku, není vlastně nic jiného než máslo. Tedy, přesněji řečeno máslo přepuštěné neboli přečištěné.

V Indii, odkud název pochází, se používá už tisíce let, a dokonce v indické medicíně mu bývají přisuzovány vlastnosti  "elixíru života". Naše babičky název ghí určitě neznaly a nepoužívaly, nicméně přepuštěné či přepouštěné máslo znaly velmi dobře a samy si je připravovaly. Zejména kvůli zvýšení trvanlivosti másla čerstvého.

DALŠÍ RADY ŠÉFKUCHAŘE: Jak zahustit omáčku? 4 zaručené tipy
 

Ano, přepuštěné máslo si můžeme vyrobit doma s minimem námahy. Proč bychom to dělali? Odpověď je jednoduchá. Chuť másla v některých pokrmech je jen těžko nahraditelná. Ovšem nevýhodou másla čerstvého, čili nepřepuštěného, bývá to, že se často a rádo připaluje. A nevydrží příliš dlouho čerstvé.

Na vině je obsah kravské bílkoviny a vody v čerstvém másle. Když ale z čerstvého másla správným způsobem připravíme přepuštěné máslo neboli ghí ghí, zbavíme ho jak vody, tak i bílkoviny. Na takovém másle můžeme nejen vařit nebo péci, ale nemusíme se bát je použít i na smažení.

Jak na to? Postup

1.

Čerstvé máslo vložte do kastrolu, na mírném ohni  rozpusťte a  přiveďte  k varu.

2.

Nechte propublábat, dokud se neodpaří všechna voda a nevysráží všechna bílkovina. Trvá to až hodinu nebo dvě.

3.

Udržujte opravdu mírný oheň, abyste máslo nepřipálili. Pěnu, která se tvoří na povrchu, sesbírávejte lžící.

5.

Až se bílkovina úplně oddělí a máslo je krásně čiré a žluté, přeceďte přes plátýnko nebo i jemné sítko. Hotovo!

6.

Přelijte máslo do sklenice. Nyní ho máte připravené na další, každodenní použití.

 

Přepuštěné máslo má jemnou, mírně nasládlou, lehce oříškovou příchuť a v lednici vydrží i půl roku. Někde se uvádí i rok, ale komu by tak dlouho doma vydrželo :-) Dokonce se nekazí ani při pokojové teplotě.

Jak používat přepuštěné máslo?

Přepuštěné máslo se vám při smažení nikdy nepřepálí. Zkuste to třeba s klasickým vídeňským řízkem - ten se smaží právě na přepuštěném másle, které mu dodává opravdu jemnou chuť.

Já na něm běžně připravuji jíšku nebo základy do omáček či různých zeleninových polévek, opékám na něm maso i zeleninu nebo smažím ryby. Vaření bez něj si už sotva dovedu představit. A protože pro mě je vaření opravdu důležitou součástí mého života, dá se říci, že indická moudrost, považující  ghí za "zázrak a elixír života", platí tedy i pro mě.

Vyzkoušejte recepty:

90 min. 1
Hovězí dušené na skořici Byť to může pro někoho znít nezvykle, vůně skořice doplní nádherně plnou chuť masa a sušených rajčat - ochutnáte sami.
2 1
Domácí arašídové čokomáslo Taky máte závislost na burákovém másle? S tímto receptem nejen ušetříte, ale i vylepšíte do zdravější varianty.
Předchozí článek:
Bílá mouka = bílý jed? Jak se z mouky stal nenápadný zabiják
Další článek:
Jarní únava není výmysl. 7 superpotravin, které vás postaví na nohy