Potraviny pro detoxikaci

51290908 - glasses of fresh organic vegetable and fruit juices. detox diet.

Detoxikace. Magické slovo, které přitahuje mnoho lidí, kteří chtějí pročistit svůj organismus. Samozřejmě myslíme přírodní detoxikaci, způsobenou jen silou přírody a toho, co nám dává. V dnešním článku si představíme některé potraviny, které jsou pro detoxifikaci vhodné. Pamatujte, nezaměřujte se pouze na jednu z nich a vhodně je kombinujte, protože každá z nich má na tělo jiné účinky.

1) Zázvor Asijský král detoxikace, dalo by se říct. Zázvor je jednou z nejlepších přírodních metod k detoxifikaci těla. Čínští léčitelé ho používali a znali jeho léčebné účinky už před tisíci lety. Zázvor podporuje trávení a také funguje jako skvělá prevence zánětů. Nejčastěji se konzumuje formou čaje.

2) Koriandr

A podruhé Asie. Koření zvané koriandr je skvělým nástrojem pro detoxikaci, protože pomáhá dostat z těla všechny škodliviny, a to včetně kovů jako jsou rtuť nebo olovo. A co víc, koriandr má velmi pozitivní účinky na náš nervový systém.

3) Česnek

Na česnek, který byl známý jako lék už antickým kulturám, rozhodně nesmíme zapomenout. Obsahuje hodně alicinu, který je považován za přírodní antibiotikum. Česnek také pomáhá chránit kardiovaskulární systém.

4) Citron

Populární citrus známe asi všichni, ne? Obsahuje mnoho vitamínu C, který je dokonalou prevencí proti chřipce nebo nachlazení. Pokud ráno vypijeme sklenici vody s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, probudí se náš metabolismus. A protože je citron močopudný, nastartuje vylučování a škodliviny v moči opustí naše tělo dřív.

5) Červená řepa

Možná byste to do ní nikdy neřekli, ale řepa obsahuje spoustu pozitivních látek, jako vitamín C, železo, hořčík, měď, zinek, aminokyseliny a mnoho dalších. Obecně je tak vhodná nejenom pro detoxikaci. Pro účely detoxikace je vhodná, protože napomáhá peristaltice a také správné činnosti jater.

Vyzkoušejte:

Exotická čočková polévka

Karotkový krém se zázvorem

Veganský teplý quinoový salát

Dhal z červené čočky

 

 

 

 

 

 

 

 

Předchozí článek:
Pitný režim
Další článek:
Kuchař měsíce 11/2016