Pitný režim

47974750 - iced mint tea with lemon and ice cubes

Voda. Základní element, který umožňuje na Zemi život. Všichni to víme a akceptujeme to jako fakt. Tělo dospělého člověka je z cca 70 % tvořeno vodou. A jak si jistě pamatujete z hodin fyziky ve škole, voda velmi rychle mění svá skupenství. To znamená, že když je v těle, nezůstane tam navždy a musíme ji pravidelně doplňovat. Správný pitný režim je klíčem k dobrému zdraví a přežití.

Přestože známe všechny obecné poučky o pitném režimu, pojďme se na to podívat o něco komplexněji. Začneme známým faktem, že dospělá osoba by měla za den vypít 2 až 3 litry vody. Nedodržení pitného režimu vede k dehydrataci, která i ve svém počátečním stádiu tělu ubližuje. A pokud se dehydratace nezbavíte včas, můžete si způsobit vážné nemoci, dokonce i smrt.

Pokud zanedbáváte pitný režim kratší dobu, bude vás bolet hlava, budete unavení a brzy zjistíte, že se nemůžete soustředit. Dlouhodobé zanedbávání potom může vést k rychlejšímu stárnutí těla, které je často spojené s onemocněními kloubů a páteře. Tělo obvykle dokáže vydržet 2-4 dny bez vody v případě nouze, ale bude vás to stát silnou dehydrataci a možná i trvalé následky.

Celkový objem vypité vody by se měl přizpůsobit vaší fyzické aktivitě během dne a také stravovacímu režimu. Pokud jíte více slaná či sladká jídla, budete potřebovat více vody, protože sůl a cukr vodu rychleji odvádějí. Speciální kategorií, na kterou musíte dávat pozor, je pití kávy, která odvodňuje organismus a vždy je nutné vodu do těla dostatečně doplnit.

Správný pitný režim může také zlepšit naši výkonnost během dne. Pokud po probuzení vypijete sklenici vody, prokazatelně vám to zvýší krevní tlak, což vás po ránu příjemně nakopne.

A jak jednoduše zjistit, jestli pijete dost, nebo ne? Zaměřte se na svou moč. Je čistá a velmi světlá? Potom je vše v pořádku, ale jakmile ztmavne, měli byste se co nejrychleji porozhlédnout po sklenici vody.

Předchozí článek:
Rajčata z plechovky jako nebezpečný zabiják
Další článek:
Potraviny pro detoxikaci