Proč máme chuť na nezdravé jídlo a čím ho nahradit. Velký přehled

Nedokážete se zbavit chuti na sladké, umíráte touhou po pytlíku chipsů a v noci se budíte s myšlenkou na tlačenku, co vám zůstala v lednici?  „Nezdravé” chutě, kterých se nedovedeme zbavit, jsou důležitý signál — signál, kterým nám tělo sděluje, co mu chybí. 

„Nezdravé” chutě, kterých se nedovedeme zbavit, jsou důležitý signál — signál, kterým nám tělo sděluje, co mu chybí.

Sedíte v práci, jste po dobrém obědě a najednou vás přepadne neuvěřitelná chuť na čokoládovou tyčinku. Co uděláte?

Dvě možnosti se nabízejí: buď se můžete jít shánět po sladkostech, nebo své chuti odolávat a několik následujících hodin se trápit kvůli čokoládě, na kterou jste měli takovou chuť. Je tu ale ještě třetí, nejrozumnější možnost: zjistit, co se vám vaše tělo snaží říct.

Chutě jako indikátor nedostatku

Naše chutě rozhodně nejsou náhodné. Jde o způsob, jak nám tělo prozrazuje, že je v nepohodě. Většinou mu chybí nějaká konkrétní látka, kterou ke svému fungování potřebuje — ovšem je to trochu složitější, než jak to na první pohled vypadá.

Máte-li totiž chuť na sladké nebo slané, vůbec to nemusí znamenat, že vaše tělo nutně potřebuje nálož cukru nebo soli. Podívejte se na náš přehled a zjistěte, co se vám vaše tělo opravdu snaží říct.

Chuť na sladké

Cukr je lék na veškerou bolest světa. Věděly to naše babičky a tušíme to i my, kteří sladkostmi zajídáme špatnou náladu. Po čokoládě tak saháme především tehdy, jsme-li smutní, vyčerpaní nebo v depresi.

Čím to je? Jednoduše řečeno: rychlý přísun cukrů v našem těle nárazově zvýší hladinu serotoninu, což je důvod, proč se po sladkém jídle najednou cítíme tak dobře — i když jen na krátkou dobu.

Samostatnou kapitolou je chuť na čokoládu. Jde o téměř „dokonalé” spojení cukrů a tuků, proto po ní často podvědomě saháme ve chvíli, kdy jsme zcela vyčerpaní. Především u žen navíc chuť na čokoládu souvisí s nedostatkem hořčíku, což je i důvod, proč právě čokoládou překonávají premenstruační syndrom.

Chcete-li s chutěmi na sladké účinně bojovat, dejte si místo cukrovinek radši celozrnné pečivo nebo ovoce. Chybějící hořčík doplníte listovou zeleninou, ořechy nebo sójou.

Chuť na slané

Nedokážete se zbavit touhy po pytlíku chipsů, hranolkách nebo solených arašídech? Příčina je jednoduchá — vaše tělo má žízeň.

Neodolatelnou chutí na slané nám tělo naznačuje, že by potřebovalo mnohem víc vody. Sůl totiž reguluje množství vody v těle, a pokud začínáme být dehydratovaní, volá naše tělo po soli, aby dokázalo zadržet ty tekutiny, které mu ještě zbývají. Není divu, že nás chuť na slané přepadá především tehdy, máme-li kocovinu.

Až tedy příště dostanete chuť na pytlík brambůrků, sáhněte místo toho raději po sklenici vody.

Pokud máte pocit, že jste do sebe nalili snad půlku vodní nádrže, a chuť na slané vás stále nepřešla, vyzkoušejte celer nebo salátovou okurku. Chuť na slané se totiž objevuje i tehdy, pokud našemu tělo chybí důležité minerály jako vápník a sodík.

„Mám chuť na…”

Abyste se v signálech, které vysílá naše tělo, dobře orientovali, připravili jsme pro vás jednoduchý přehled. Díky němu budete vždy vědět, co vaše tělo potřebuje a jak mu to zdravě dopřát.

 

Na co máte chuť Co vám chybí Čím to nahradit
Čokoláda Hořčík -> Ořechy, zelenina, ovoce
Sladkosti Chrom -> Brokolice, hrozny, kuře, sýr
Uhlík -> Čerstvé ovoce
Fosfor -> Kuře, hovězí, ryby, vejce, mléko
Síra -> Brusinky, křen, zelí, květák
Slané jídlo Vápník, chlorid, křemík… -> Ryby, kozí sýr, ořechy, zelenina
Tučné jídlo Vápník -> Mléko, sýr, listová zelenina
Chléb, těstoviny Dusík -> Maso, ryby, ořechy, fazole
 

Nevíte, co uvařit?

Zadejte suroviny a vybereme pro vás recept
Předchozí článek:
Losos, riziko pro zdraví? Záleží, odkud pochází
Další článek:
Brokolice může chutnat každému. Rady, jak ji vařit i vybírat