Brokolice může chutnat každému. Rady, jak ji vařit i vybírat

Buď ji milujete, nebo nenávidíte. Málokterá zelenina budí tolik emocí jako právě brokolice. Máte některého z jejích zarytých odpůrců doma? Poradíme vám, jak tuhle zdravou superpotravinu připravit, aby uspokojila i mlsné jazýčky vaší rodiny.

Trvalo dlouho, než jsme zjistili, jaký je brokolice zázrak. Do českých kuchyní pronikla až v 90. letech, dnes už ale víme, že jde o odpověď na mnoho problémů, které nás trápí.

Brokolice = moderní superpotravina

Brokolici můžeme s čistým svědomím zařadit mezi superpotraviny. Jde o obrovskou zásobárnu vitaminu C i dalších vitaminů a minerálů. A v čem může brokolice pomoci právě vám?
  1. Obsahuje tolik vitaminu C, že vám pomůže překonat jednoduše jarní únavu i podzimní nachlazení.
  2. Kromě vitaminu C vám dodá i vitaminy D, E, B6 a B12, a celkově tak posiluje imunitní systém.
  3. Ženám uleví od bolesti v období menstruace. Obsahuje totiž mnoho železa, kterou právě v tuto dobu tak zoufale potřebují.
  4. Díky vysokému obsahu hořčíku pomáhá odbourat nervozitu a bojovat proti poruchám spánku.
  5. Účinně chrání vaše srdce a cévy a podporuje tvorbu krve.
Brokolice do svého jídelníčku často zařazují i lidé, kteří se snaží zhubnout. Z 90 % ji totiž tvoří voda a neobsahuje skoro žádné sacharidy.

Věděli jste, že…

… někteří výživoví experti mluví v souvislosti s brokolicí o takzvaných „negativních kaloriích”? K jejímu strávení prý naše tělo spotřebuje více energie, než kolik samotná brokolice dodá. Jednoduše řečeno — čím vím jí sníte, tím víc prý hubnete. Zní to pěkně, pravou ovšem je, že tuto teorii nikdy žádná vědecká studie nepotvrdila.

Jak brokolici správně připravit

Pokud jste zatím brokolici nepřišli na chuť, možná si s ní nejste souzení. Nebo — a to je pravděpodobnější — při její přípravě děláte některé základní chyby. Pokud ji totiž správně dochutíte a zkombinujete s dalšími surovinami, zjistíte, že ve světě zeleniny nemá konkurenci.

Brokolici nesmíte nikdy rozvařit. Kromě toho, že by ztratila vitaminy, ztratila by i chuť. A to nechcete. Jak tedy na to?

Ve vroucí vodě brokolici vařte nejdéle 10 minut, pokud ji chcete použít v salátu, můžete dobu vaření zkrátit na 5 minut. Malý tip: pokud do vody, ve které brokolici vaříte, kápnete i trochu citronu, zachová si brokolice svou svěží zelenou barvu. Pokud trpíte nadýmáním, přidejte do vody i trochu fenyklu.

Mimochodem, zpracovat můžete i listy brokolice, upravují se stejně jako třeba kapusta.

Stejně důležité jako brokolici správně uvařit, je i brokolici správně nakoupit. Aby se totiž váš recept povedl, nesmí být brokolice ani příliš stará, ani poškozená. Vybírejte proto je ty kusy, které:

  • nejsou nikde otlačené ani naříznuté
  • mají sytě zelenou barvu (s lehkým namodráním)
  • nemají nažloutlé a povadlé listy a růžičky
  • jsou bez skvrn
Tip: Pokud víte, že brokolici do 3 dnů nedokážete spotřebovat, zamrazte ji na později.

Vyzkoušejte recepty z brokolice

Brokolice v hlavní roli
Předchozí článek:
Proč máme chuť na nezdravé jídlo a čím ho nahradit. Velký přehled
Další článek:
Sója: která pomáhá a která škodí? Poznáte to jednoduše