Superpotraviny

Přemýšleli jste nad tím, jak si posílit obranyschopnost svého organismu a vyhnout se nemocem? Samozřejmě, možné to je. Musíte se ale vyvarovat několika základních omylů, abyste nenatropili víc škod než užitku.

Imunita je výraz pro schopnost organismu bránit se proti vnějším útokům virů a bakterií. Možná už jste někdy slyšeli termín oslabená imunita. To je ovšem nesmysl, protože nic takového neexistuje. Byť do nás různé mediální kampaně neustále hustí informace o tom, jak bychom měli bojovat proti oslabené imunitě a následně se nám snaží prodat nějaký zázračný produkt. To je ovšem zbytečné. Imunitu si ale můžete posílit třeba tím, že budete jíst správné potraviny, které mají dostatek správných látek. Tím ovšem spíše než posílení imunity dosáhnete nabuzení imunitního systému.

Často skloňovaným pojmem jsou v dnešní době takzvané superpotraviny. To jsou obecně vzato takové potraviny, které mají vyšší obsah prospěšných látek. Znaly je už civilizace před námi - všichni víme, jak prospěšné je například aloe vera nebo chia semínka. A navíc nemusí být superpotraviny ani moc drahé, protože můžeme takové sehnat i v Česku. Patří mezi ně vlašské ořechy, česnek, cibule, třešně, mrkev...Zkrátka je toho mnohem víc, než bychom čekali. Pravidelným zařazováním do jídelníčku svém uzdraví jen prospějete. Když už jsme ale u toho, co takhle podívat se v krátkosti na ty nejoblíbenější exotické superpotraviny?

Bobule Acai: tyto plodiny nalezneme na palmách Acai v brazilských deštných pralesech a určitě stojí za vyzkoušení, protože jsou silným antioxidantem. Zpomalují tedy stárnutí a jsou dobrou prevencí proti srdečním onemocněním

Chia semínka: hit posledních let, plodina rostliny známé jako šalvěj hispánská. Jejich největší výhodou je vysoká energetická hodnota. Dají se konzumovat samotná, nebo rozmíchaná ve vodě, rozdrcená a přidaná do pokrmu…možností je mnoho, stejně jako pozitivních účinků.

Chlorela: mořská řasa původem z Japonska výborně působí nejen na snížení špatného cholesterolu, ale také jako bojovník proti škodlivým látkám v našem těle. Chlorela je tedy vhodná na detoxikaci organismu, protože na sebe váže škodlivé látky a odvádí je ven. Dá se koupit ve formě tablet, ale také v přírodní podobě.

Quinoa: tato obilnina původem z Jižní Ameriky má vysoký obsah bílkovin. A nejen to. Krom toho obsahuje také hodně hořčíku i vitamínu B2. Dále je vhodná pro snižování krevního tlaku a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Mezi superpotraviny, které se pěstují i u nás a které tak bez problémů (a většinou výrazně levněji) seženeme, můžeme zařadit více potravin, než byste mohli myslet. Jsou to například vlašské ořechy, které mají vícero účinků na organismus. Dále také borůvky – tyto magické bobulky jsou skvělým antioxidantem a obsahují plno vitamínů. Ovšem absolutním hitem jsou brambory – tato plodina neobsahuje tuk, ale přitom má spoustu vlákniny a sacharidů. Dodají tedy tělu okamžitou energii. A prospěšných látek je samozřejmě u brambor víc.

Je ale naprosto jasné, že i u superpotravin si musíte dávat pozor na to, co vlastně kupujete. Existují i obchody, které prodávají speciální doplňky obsahující superpotraviny. Takto se dá koupit například chlorela nebo mladý ječmen. Pozor ovšem na to, jestli se jedná o přírodní zdroj, nebo průmyslově vyráběný produkt. V tom druhém případě jednoznačně doporučujeme pořádně pročíst složení, abyste potom nebyli nemile překvapení.

Pozor také na ovoce. Spousta ovoce taktéž spadá mezi superpotraviny, vlastně převážná většina. Pokud se pro něj rozhodnete, určitě neuděláte chybu. Mělo by se ale jednat o 100 % přírodní ovoce, které neprošlo při růstu žádným chemickým ošetřením. Stejně tak musíte být obezřetní při nákupu sušeného ovoce. To není vůbec špatné, obsahuje stejné množství vitamínů jako ovoce čerstvé, a často se používá jako zdravá alternativa ke klasickým sladkostem, protože má díky absenci vody plnější chuť. Naprostá většina sušeného ovoce je ošetřena sířením. To je však běžná praktika, která není nijak škodlivá. Pokud však chcete mít opravdu klid na duši, není nic jednoduššího, než sušené ovoce omýt vodou. Samozřejmě je ale důležité držet si v jídelníčku rovnováhu. Tím, že si na internetu najdete, co je nejzdravější, a následně budete jíst jen to, si nijak nepomůžete. Naopak, patrně si tím víc uškodíte, protože se obsaženými látkami předávkujete a jiných zase budete mít nedostatek. Je tedy důležité držet ve stravování vyvážené poměry. Zapomínat nesmíme ani na pitný režim. Tisíckrát omílaná poučka nikdy nezestárne a nikdy na ní nebude nic nepravdivého - protože jedině tělo s dostatečným přísunem vody může fungovat správně. Nedostatek tekutin je pro tělo nestandardní stav, ve kterém nemůže fungovat tak, jak příroda zamýšlí.

Vyzkoušejte:

Lívance s borůvkami a zakysanou smetanou

Pruhovaný chia pudink

Celozrnné ořechové wafle

Domácí arašídové čokomáslo
Předchozí článek:
Základy foodstylingu aneb jíme očima
Další článek:
Výživové hodnoty