Základy foodstylingu aneb jíme očima

V minulém textu o fotografování jídla mobilem jsme se zčásti dotkli tématu aranžování jídla, neboli food stylingu. Toto téma by vydalo na několik knih a je samostatnou profesí mnoha fotografů. Aby taky ne – prostředí kuchyně je báječné místo, kde je zapojeno všech pět smyslů nejen kuchařů, ale i strávníků. S jakou radostí přivoníme k čerstvě nasekaným bylinkám, usrkáváme polévku nebo sledujeme zlátnutí kůrčičky na pečínce v troubě. A do toho všechno to prskání, cinkání, syčení, které lahodně dráždí naše uši. Profesionálové rádi zachycují všechny tyto činnosti, ovšem snímky často obnáší hodiny a hodiny investované do aranžování scény a samotných pokrmů, aby bylo dosaženo dokonalého výsledku. To by vás však nemělo odradit od možnosti vytvořit si také pěkné prostředí pro vámi připravené jídlo – aniž by vám to zabralo celé volné odpoledne. K lepšími výsledku vám může napomoci předchozí článek i několik pravidel pro servírování, díky kterým se čtenářům receptu začnou záhy sbíhat sliny.

Bílá jídlu sluší

Žádný podklad neudělá vašemu jídlu tak dobrou službu, jako bílý talíř nebo miska. Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása a využití bílého porcelánu je toho důkazem. Efektně podtrhne detaily jídla, dá mu vyniknout. Není na fotografii rušivým prvkem a pozorovateli dá možnost soustředit se na to nejdůležitější – na předkládaný pokrm.

Jídlo v procesu

Nemusíte se zaměřit pouze na výsledek – recepty, tvořené z kvalitních surovin, jsou skvělou příležitostí k focení. Čtenáře receptu přiláká záběr čerstvé zeleniny, masa i dochucovadel. Udělá si jasnější představu o obsahu receptu. Zachycení samotného procesu např. výroby těstovin, balení závitků nebo vykrajování je vhodným pomocníkem při vysvětlování postupů. Právě u těchto fotek ale musíte věnovat zvýšenou pozornost dostatečnému světlu i stylizaci prostředí. Momentky z plné kuchyně často kazí výsledný dojem reprezentativních snímků jídel.

Čistota „nejen“ půl zdraví

Zejména při záběrech z procesu přípravy je velmi důležité dbát na pořádek na pracovní desce. Vždy odstraňte vše, co se bezprostředně netýká receptu, ať už je to lahev čistícího prostředku, houbičky, špinavé utěrky nebo krabičky. Pozornost diváka má být stále zaměřena jen na daný recept. Nádobí ve dřezu, záběry sporáku, nevzhledných nerezových hrnců, které tvoří nežádoucí odlesky – pryč s tím. Pokud se rozhodnete zveřejňovat fotky z procesu, vždy se na ně podívejte okem nezaujatého čtenáře a „vytrhněte si je z kontextu“. Jak by na nás jídlo působilo, kdybyste viděli jen tuto samotnou fotografii? Dostali byste chuť se zakousnout?

Porce pro vrabce

Pro fotografii používejte míň jídla než je si běžně nakládáte. Plně naložené talíře velmi rychle uberou jídlu na kráse. Volte malé talířky a menší misky, lépe se vám budou fotit detaily jídla tak, aby ještě stále byl rozeznatelný pokrm jako celek a třeba i část připraveného prostředí.

S pohybem roste chuť

K vytvoření celkové nálady – viz. níže – často pomůže zachycení pohybu. Poproste člena domácnosti, aby vám na fotografii přidržel zapíchlou vidličku. Třeba se vám povede zachytit i známý efektní snímek, kdy se na lívance nalévá javorový sirup. Bez asistentů postačí, když koláč bude rozkrojený, třeba i zlehka uzobnutý. Samozřejmě nefotíme umaštěné kosti na talíři, ale rozdrobený chléb nebo pekáček s naporcovaným masem vybízí diváky k ochutnání.

Nálada pro jídlo

Ať už si budete prohlížet staré kuchařky nebo nové foodblogy, vždy zjistíte, že se při zachycení jídla vytváří určité prostředí, které evokuje náladu. Náladu jídla diktuje už samotný pokrm. Dětské jídlo bývá veselé, barevné třeba díky lentilkám nebo duhovým konfetám. Slavnostní novoroční jídla bývají focena na založeném svátečním stole. Pečínky, kuřecí křidélka nebo jiné párty jídla bývají doplněna o sklenku oroseného piva. Zeleninovému salátu zase sluší venkovní fotografie. Domácí guláš evokuje určitý rustikální, chalupářský styl, třeba s dřevěným prkénkem a pořádným krajícem chleba. Mořské plody pro nás bývají vzácnější, jsou samy o sobě lehké a sluší jim skleněné misky a jiskřivé světlo ... Všechna tato jídla a jejich servírování vytváří náladu (dýchne na vás léto, zahřejete se už jen pohledem na fotku), která umocňuje chuť čtenáře k vyzkoušení vašeho receptu. Základní pravidlo ovšem je – vždy předem promyslete náladu jídla a vyhýbejte se překombinování a míchání stylů. Pravděpodobně nedocílíte toho, aby broušené sklo ladilo s kameninovou miskou a nerez s lidovými vzory.

Obloha a pomůcky

K dotvoření nálady jsou skvělými pomocníky drobné doplňky, pomůcky nebo dekorace. Velmi efektní jsou staré stříbrné příbory, měděné naběračky, látkové utěrky s texturou, malé misky s kořením. Samostatně pak poslouží také živá obloha. Ta může obsahovat snítky bylinek, plátky citronu, čerstvě nasekaná chilli paprička nebo rozkvetlé větvičky. Nezapomeňte ale, že hlavní pozornost se má upírat na jídlo. Využijte více pomůcek v případě, že je jídlo např. příliš světlé, mdlé barvy (světlé polévky, kaše), nebo není zcela efektní na pohled (dušené masové směsi, jednobarevné koláče bez textury).

Závěrem

Nezapomeňte, že pravidla se mají porušovat. Žádná z výše uvedených rad není dogmatem a při jejím promyšleném porušené může vzniknout zajímavý, atraktivní a neotřelý snímek. Nebojte se experimentů. Čím více fotek vytvoříte a čím více inspirace posbíráte v okolí, tím kvalitnější se vaše snímky mohou stát. Energie věnovaná do servírování jídla vám přinese více zájemců o vaše recepty – ti totiž při hledání receptů nejprve sledují fotografie a až poté čtou receptury. To by pro vás měl být impulz k tomu, aby jídlo vypadalo co nejlépe.
Předchozí článek:
Kuchař měsíce 12/2016
Další článek:
Superpotraviny