Vláknina a proč jí jíst

48199036 - fiber.

Vláknina. Nepochybně jste o ní už někdy slyšeli. Ale víte vlastně, na co je dobrá a proč bychom jí měli jíst dostatek? Ačkoliv je sama o sobě nestravitelná, jedná se o jednu z nejdůležitějších součástí našeho jídelníčku, která pomáhá nejen našemu trávicímu traktu. Podívejme se nyní na její výhody.

Za prvé si musíme vlákninu správně rozdělit. Máme dva základní typy, rozpustnou a nerozpustnou. Každá je dobrá na něco trochu jiného, pokud se bavíme o pozitivních vlivech na naše tělo. Oba typy jsou ale stejně důležité.

Rozpustná vláknina má svou hlavní výhodu v tom, že dokáže vázat a pohlcovat vodu. Co to znamená? Ano, chápete to správně. Protože voda a tekutiny navázané ve vláknině jsou zdrojem energie, znamená to, že vám obsah této vlákniny v žaludku pomáhá energii uchovávat a dodávat do těla. A protože taková vláknina přirozeně zvětšuje svůj objem, nebudete tolik cítit hlad, jelikož budete mít zkrátka v žaludku více obsahu.

Druhým typem je nerozpustná vláknina, která se sice v žaludku tak snadno neudrží a nic na sebe nenaváže, ale pomůže vám se správně vyprázdnit. Jak? Jednoduše, protože zvětší obsah vašich střev i žaludku a tím pádem urychlí práci střev a umožní dřívější vyprázdnění. A navíc, při procesu trávení vznikají ve vašem trávícím systému i škodlivé látky. Budete jistě velmi rádi, že se jich zbavíte co nejdřív to půjde, že ano?

Je poměrně obtížné přesně určit, kolik vlákniny byste denně měli jíst. Sto různých expertů znamená také sto různých názorů. Obecně se dá ale říct, že se většinou doporučuje jíst 20-30 gramů vlákniny denně, pokud jste dospělá osoba. Děti od dvou let by měli jíst jako základ pět gramů vlákniny denně a k tomu počet gramů odpovídající číslici jejich věku. Takže například pětileté dítě by mělo jíst pět plus pět gramů vlákniny, celkem tedy 10 gramů.

Předchozí článek:
Jak správně skladovat jídlo v lednici
Další článek:
Rajčata z plechovky jako nebezpečný zabiják