Rajčata z plechovky jako nebezpečný zabiják

12896857 - open can with tomato soup and fresh tomatoes

Rajčata mohou zabíjet. Možná si říkáte - co je to za nesmysl, ale je to reálná hrozba. Nemyslíme samozřejmě čerstvá rajčata z vaší zahrádky nebo od místního zelináře, ale konzervovaná rajčata, která mohou způsobit vážné zdravotní potíže. Proč? Rajčata jako taková opravdu hlavní příčinou nejsou, problém je v plechovce.

BPA. To je zkratka pro Bisfenol-A, chemickou látku, která se nachází na okrajích většiny plechovek a většiny plastových produktů. Protože jde o chemikálii, nikdo nebude překvapen tím, že je škodlivá. Ale co může vlastně způsobovat?

-BPA je potenciální iniciátor vzniku některých typů rakoviny

-BPA může poškodit vás reprodukční systém

-BPA může u malých dětí způsobit mentální poruchy

-BPA může napomáhat vzniku srdečních onemocnění

-BPA zvyšuje riziko vzniku cukrovky

I v minimálních množstvích je BPA velmi škodlivou látkou. Víte, že v jednom litru rajčat z plechovky můžete zkonzumovat až 50 miligramů BPA? A to už je opravdu pořádné množství. Opravdu nebezpečné by to ale bylo, jen kdybyste si takovou dávku dopřávali pravidelně. Pokud nesníte kilové balení konzervovaných rajčat denně, není tu téměř žádné riziko. BPA ale zůstává v našem těle velmi dlouho, protože se složitě odbourává.

Možná že po přečtení těchto řádků uvažujete nad vyřazením všech konzervovaných potravin ze svého menu. Nebyl by to asi úplně špatný nápad, ale není to ani nezbytně nutné. Nejhorší ze všech konzervovaných potravin jsou opravdu rajčata, a to kvůli jejich kyselosti. Kyselost je nejlepším způsobem, jak uvolnit BPA z plechovky přímo do obsahu, který je uvnitř. Rajčata tedy mohou být kontaminovaná.

Možná už jste někdy v obchodě narazili na plechovku, která nemá obsahovat BPA. Myslíte, že je to dostatečné řešení? Rozhodně ne! Když totiž něco odeberete, musíte to zpravidla něčím nahradit. Proto jsou plechovky bez BPA na obvodu potaženy látkou BPS - Bisfenol S, který není o moc lepší.

Ale co byste tedy měli dělat, když nemáte čerstvá rajčata a máte na rajčata chuť? Používejte místo plechovek sklo! Skleničky žádné škodlivé látky neobsahují a nemají tedy čím kontaminovat svůj obsah. Rajčata jsou velice zdravá a tak pokud máte nějaká nezávadná, určitě vyzkoušejte některý z našich receptů!

Vyzkoušejte:

Pečená paprikovo rajčatová polévka

Špagety s bazalkovým pestem a šušenými rajčaty

Fregola sarda se sušeným rajčaty

Kuřecí steak s cherry rajčátky a pečenými bramborami

Boloňské ragů

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Předchozí článek:
Vláknina a proč jí jíst
Další článek:
Pitný režim