Zdravé mlsání

Snad každý si někdy rád dopřeje po chutném jídle nějakou tu sladkou tečku, nebo si zamlsá jen tak pro chuť. A jistě si z dětství stále pamatujete poučky o tom, že příliš mnoho sladkého pro nás není dobré, protože sladké obsahuje cukr. Ano, samozřejmě, cukr v nadměrném množství není pro naše tělo vůbec dobrý. Tedy pokud jde o nezdravý cukr. Existují ale i zdravé způsoby, jak si dopřát sladké a nezpůsobit si přitom potíže.

Naše tělo cukr potřebuje, to je nezpochybnitelný fakt. Cukry, jinak řečeno také sacharidy, jsou děleny na jednoduché a složité. Ty jednoduché, tedy monosacharidy, mají přírodní původ, a proto není nutné se jich obávat. Na druhou stranu disacharidy, tedy ty složité cukry, jsou vyráběny průmyslově, a pro naše tělo už tak vhodné nejsou. Denní přísun sacharidů by měl být uzpůsoben také energetickému výdeji, protože cukry jsou pro nás především zdrojem energie. Velmi obecně a jednoduše vzato se tedy dá říct, že pokud se hodně hýbeme, nemusí být hodně cukru problém.

Jednou z nejoblíbenějších sladkostí na světě je čokoláda, a to nejen mezi dětmi. I čokoláda, obsahující mnoho cukrů, může mít žádoucí účinky. Ovšem pozor, musíme striktně rozlišovat mezi kvalitní čokoládou a levnými umělými náhražkami. Ty druhé nejsou vhodné vůbec. Pamatujte, že kvalitní čokoláda musí mít vysoký podíl kakaa. Kvalitní čokoládu často poznáte už na pohled, protože na rozdíl od té méně kvalitní se tolik neroztéká.

Ovšem zaručeně nejzdravějším sladkým prvkem v našem jídelníčku je a vždy bude ovoce. Nejenom že je plně přírodní a obsahuje spoustu vitamínů, ale ještě je ve většině případů přirozeně sladké. Často bývá k sehnání i jako sušené ovoce. I to je bohaté na vitamíny a minerály, které naše tělo nezbytně potřebuje, a často má výraznější chuť, protože sušením přijde o vodu, která ředí cukry.

Vyzkoušejte:

Datlovo batátové brownies

Špaldové muffiny s dýňovým pyré a drobenkou

Pruhovaný chia pudink

Domácí arašídové čokomáslo
Předchozí článek:
Koenzym Q10
Další článek:
Kuchař měsíce 12/2016